Hilde van Susante vertrok anderhalf jaar geleden naar Sengerema in Tanzania om daar Niek Versteegde op te volgen als arts internationale gezondheidszorg in Sengerema Designated District Hospital. Samen met lokale collega’s verleent ze zorg in een ziekenhuis met 320 bedden dat al jaren door een Nederlandse non, zuster Marie-José Voeten, gerund wordt. Hilde werkt vooral op de chirurgische afdelingen.
De opleiding tot arts internationale gezondheidszorg (toen ‘tropenarts’) leek Hilde al vanaf haar tweede studiejaar interessant, nadat ze in Peru een stage had gedaan op de plastisch chirurgie. Later tijdens haar co-schappen kwam ze als coassistent bij de heelkunde Frank Garssen, oud tropenarts en toen in opleiding tot chirurg, tegen. Ze spraken uitgebreid over zijn verhalen en ervaringen in resource-poor settings en over Hilde’s toekomstplannen. Kort nadat Hilde werd aangenomen voor de opleiding kwam ze Garssen opnieuw tegen. Het leidde ertoe dat ze in zijn ziekenhuis, het Ziekenhuis Amstelland, aan haar eigen carrière in de global health zou beginnen.
Na haar opleiding ging Hilde in Sengerema aan de slag, ondersteund door de Nederlandse stichting Tweega Medica. Ze geniet. Door het grote aantal bedden en het ruime gebied waarvoor het ziekenhuis zorg verleent is er altijd veel te doen. Ze werkt samen met een team met lokale Tanzaniaanse basisartsen en een Tanzaniaanse gynaecoloog. Bij moeilijke casus is er daarom altijd mogelijkheid tot hoor en wederhoor en de mogelijkheid om met een collega aan een operatie te beginnen. Vooral met haar even oude collega Mpuya heeft Hilde een goede band; ze helpen elkaar regelmatig bij moeilijke casus en leren veel van elkaar.
De drukte, de continue ‘influx’ van ernstig zieke patiënten en de beperkte middelen vragen om een andere blik en veel flexibiliteit. Hilde vertelt: ‘’Ik probeer mijn eigen standaard te handhaven en streng voor mezelf te zijn. Mijn streven is om zo dicht mogelijk bij de kwaliteit van zorg te blijven die ik tijdens mijn opleiding in Nederland zag en leerde. Ik probeer mijn collega’s zoveel mogelijk de dingen die ik heb geleerd en wat ik belangrijk vind te leren. Daarnaast leer ik ook veel van hen, wat ons team sterk maakt. Soms is het echter lastig een balans te vinden tussen die ‘ideale situatie’ en wat hier haalbaar is. Toch merk ik dat ik daar beter in word naarmate de tijd verstrijkt. Ik zie oplossingen, waar ik ze een jaar geleden nog niet zag.’’ Voldoening haalt Hilde uit die momenten dat ze patiënten die ernstig ziek binnenkwamen het ziekenhuis uit ziet lopen. Ook de follow up van chronisch zieken zoals patiënten herstellende van brandwonden, geeft haar een goed gevoel. Hilde: ‘’Met het verstrijken van de tijd zie ik ze beter worden, daar word ik blij van.’’
Naast algemene patiëntenzorg houdt Hilde zich bezig met verschillende projecten van de Stichting Vrienden Sengerema Hospital. Dit is een stichting die door oud co-assistenten die een co-schap in Sengerema hebben gelopen is opgericht. Ze ondersteunen het ziekenhuis nu al 6 jaar en een van de taken van de arts in Sengerema is om in de gaten te houden hoe alle projecten lopen en waar behoefte aan is.
Daarnaast heeft ze haar eigen ‘liesbreuk’ project lopen in Sengerema. Al tijdens haar opleiding, maakte ze kennis met Operation Hernia, opgericht door een Engelse chirurg van Ghanese afkomst. Operation Hernia heeft als doel liesbreuken in ontwikkelingslanden zo goed mogelijk te behandelen, door lokaal personeel op te leiden om een eenvoudige en succesvolle operatie te verrichten. Bij gebrek aan matjes worden hiervoor gesteriliseerde muskietennetten gebruikt. In Sengerema heeft Hilde een aantal collega’s geleerd om ook op deze manier liesbreuken te behandelen. Twee collega’s opereren inmiddels zelfstandig. Inmiddels zijn 40-50 patiënten geholpen. Van alle patiënten worden de gegevens bijgehouden en de resultaten zijn veelbelovend. Omdat ze graag wil dat het project wijder verspreid kan worden in de regio en het ook in de toekomst door kan gaan, organiseert ze in november een officiële trainingsweek in Bugando, het verwijzingsziekenhuis van de regio. Alle chirurgen in opleiding, maar ook basisartsen uit de regio zullen hier met hulp van een chirurg van ‘Operation Hernia’ getraind worden. Na de cursus wordt Bugando het centrum voor de matjes en kunnen de cursisten daar hun matten krijgen. Zo kunnen ze in hun eigen districtziekenhuizen aan de slag, kunnen ze patiënten behandelen en collega’s enthousiasmeren. Waar die muskietennetten al niet goed voor zijn!
Lees meer over ‘Operation Hernia’, via: http://www.operationhernia.org.uk/
Hilde blogt voor Tweega Medica en Stichting vrienden Sengerema hospital, voor haar laatste blog, zie:
http://www.tweegamedica.com/ongewone-attributen-in-sengerema/
http://www.stichtingvsh.nl/vsh3/2015-01-08-18-44-48/blog/216-blog-hilde-5-creatief-met-condooms