Speerpunt: wereldwijde gezondheidszorg
Elke dag komt de wereld dichterbij: grenzen gaan open, migrantenstromen verplaatsen zich, toeristen reizen rond. Ook ziektes kennen geen grenzen: denk aan ebola of HIV, en natuurlijk het meest actuele voorbeeld: de COVID-19 pandemie. Het belang van een effectieve lokale gezondheidszorg wordt elke dag groter, zowel voor de landen die daaraan gebrek hebben als voor de wereldwijde gezondheidszorg.
Een aantal bevlogen artsen Internationale gezondheidszorg (AIGT) en leden van de Nederlandse Vereniging voor Tropengeneeskunde (NVTG), heeft in 2016 het initiatief genomen tot de campagne ‘Into the world’. Het primaire doel van deze campagne was om meer bewustwording te creëren van de belangrijke rol van Nederlandse artsen Internationale Gezondheidszorg en Tropengeneeskunde (AIGT) en om de continuïteit van de postacademische opleiding tot AIGT te waarborgen.
Er is sinds die tijd veel gebeurd. Op 31 oktober 2019 werd een motie aangenomen in de Tweede Kamer die werd ingediend door Carla Dik Faber ten behoeve van additionele subsidie voor het Opleidingsinstituut Internationale Gezondheidszorg en Tropengeneeskunde aangenomen in de Tweede Kamer.
Het belang van kennis en ervaring van de AIGT werd erkend en het belang van hun bijdrage aan de (publieke) gezondheidszorg alsmede gestructureerde overdracht van de opgedane kennis werd onderstreept. Duurzame financiering voor de opleiding blijft tot op heden uit.
De werkgroep ‘Into the World’ blijft zich actief inzetten en houdt zich onder andere bezig met het faciliteren van kennisoverdracht door AIGT terug naar Nederland. Dit gebeurt in samenwerking met NVTG, de Nederlandse Vereniging voor Global Health professionals en TROIE, de arts-assistenten vereniging van AIGT in opleiding.
Doelstellingen
De werkgroep ‘Into the world’ beoogt:
- Het brede publiek meer bewust te maken van de bijdrage van de Arts Internationale Gezondheidszorg en Tropengeneeskunde aan de zorg wereldwijd (zowel in het buitenland als in Nederland);
- Een platform te creëren met aandacht voor het belang van Global Health; waarop actualiteiten, onderwijs en artikelen voor en door AIGT en andere Global Health professionals worden gedeeld;
- Middels dit platform de stem van de jonge AIGT te laten horen. Er is aandacht voor alle aspecten van het leven en het werk van AIGT in opleiding, de AIGT in het buitenland, en de juist teruggekeerde AIGT.
Achtergrond over de AIGT
Artsen Internationale Gezondheidszorg en Tropengeneeskunde (AIGT) werken over de hele wereld onder vaak moeilijke omstandigheden samen met lokale gezondheidswerkers. Ze komen tal van medische en praktische problemen tegen die om specifieke deskundigheid vragen. Zij hebben leren omgaan met het groeiende aantal gezondheidsproblemen waarbij globalisering, migratie en een ongelijke verdeling van de toegang tot gezondheidszorg een belangrijke rol spelen.
Allround deskundigheid
Artsen internationale gezondheidszorg bezitten een unieke combinatie van vaardigheden, resultaat van de moeilijke omstandigheden waarin zij in het buitenland hebben moeten werken: afgelegen regio’s met zeer beperkte voorzieningen, vluchtelingenkampen, conflictgebieden et cetera. Deze artsen:
- zijn generalisten, met kennis en vaardigheden op het gebied van diagnose en behandeling van basale chirurgische, kindergeneeskundige en gynaecologische problemen;
- beschikken over kennis van de aard, preventie en behandeling van ernstige besmettelijke ziektes, zoals hiv en ebola, en van een groot aantal armoede-gerelateerde ziektes;
- weten met weinig middelen effectieve oplossingen te bewerkstelligen;
- zijn in staat om lokale gezondheidswerkers op te leiden, zoals artsen en verloskundigen;
- zijn vertrouwd met het werken in andere culturen;
- brengen bij terugkeer naar Nederland veel kennis mee op het gebied van internationale gezondheidszorg en gezondheidskwesties rond migratie.
De postacademische opleiding AIGT
De postacademische opleiding Arts Internationale Gezondheidszorg en Tropengeneeskunde (AIGT) biedt artsen de kennis en vaardigheden die hen in staat stellen waardevol werk te verrichten binnen de internationale gezondheidszorg. De opleiding, voorheen bekend als opleiding tot tropenarts, vertegenwoordigt vele decennia aan ervaring en kennis en is uniek in de wereld. De huidige opleiding heeft zich door de jaren heen ontwikkeld en komt tegemoet aan de actuele, dringende behoefte aan een goede gezondheidszorg wereldwijd.
Het programma bestaat uit twee termijnen klinische zorg in Nederland, waarin de arts getraind wordt in gynaecologie/obstetrie en ofwel pediatrie ofwel chirurgie. Deze klinische termijnen worden gevolgd door de Nederlandse Tropencursus (NTC) aan het Koninklijke Instituut voor de Tropen (KIT) in Amsterdam. Ter afsluiting volgt de arts een klinisch termijn in het buitenland. De volledige opleiding duurt 27 maanden.
Klik hier voor meer informatie over de opleiding tot AIGT en hier voor de website van de Nederlandse Vereniging voor Tropische Geneeskunde en Internationale Gezondheidszorg (NVTG).