Wil jij graag meer zien, lezen of beluisteren over AIGT en Global Health?
Vind hieronder onze aanbevelingen van documentaires, podcasts en boeken over AIGT en Global Health.
For Sama is de eerste documentaire van de 26-jarige Syrische burgerjournalist Waad al-Kateab. Ze draagt de film op aan haar pasgeboren dochter. “Ik wil dat je begrijpt waarom je vader en ik deze keuzes hebben gemaakt, waarvoor we vochten.” Met een eenvoudige digitale camera legt ze de Syrische opstand tegen dictator Assad in rebellenbolwerk Aleppo vast, vanaf het begin tot aan de gedwongen evacuatie eind 2016.
Gaza stad, zomer van 2014. De camera is in handen van Mohamed Jabaly, een 24-jarige man die zich wil ontwikkelen als filmmaker. Hij besluit met een ambulance te gaan meerijden. Ambulance is een documentaire met ijzingwekkende vaart en de emotionele slagkracht van, nou ja, meerijden met een ziekenauto in een dichtbevolkte stad waar het bommen en raketten regent.
In deze aflevering reist Floortje Dessing naar het verre Papoea Nieuw Guinea. Hier werken tropenarts Jorieke van der Stelt en huisarts Floris van den Berg in een piepklein ziekenhuis in het afgelegen Kikori.
Na dertig jaar in Zweden als orthopedisch chirurg werkzaam te zijn geweest, is Erik Erichsen het zat: ál die regels, wachttijden en bureaucratie maken zijn werk vrijwel onmogelijk. Erichsen pakt zijn biezen en emigreert met zijn echtgenote, verpleegster Sennait, naar een Ethiopische regio waar artsen schaars zijn. In Rebel Surgeon volgen we zijn voetstappen.
Waarom liet het Westen dan wel zoveel Afrikanen aan de ziekte creperen? Dat is de grote, pijnlijke vraag die Canadees-Indiase regisseur Dylan Mohan Gray onderzoekt in Fire in the Blood. Hij hanteert daarbij een kalme, evenwichtige, heldere toon, maar laat intussen geen spaan heel van de farmaceutische industrie. Onthutsend.
In deze aflevering van spreekt KoffieCo met dr. Jamilah Sherally over het specialisme ‘Arts Internationale Gezondheidszorg en Tropengeneeskunde (AIGT)’. Naast de heroïsche kant van het vak schetst zij een reëel beeld van de alledaagse praktijk als arts werkzaam in low-income countries. Aan de hand van haar recente ervaringen in Mali, Nigeria, Thailand en Lesbos benoemt zij enerzijds de uitdagingen maar legt zij daarnaast met name de nadruk op de sterke samenwerking met de lokale bevolking en de veelbelovende ontwikkelingen binnen haar vakgebied.
In deze aflevering van Grenzeloos, de podcast van Artsen zonder Grenzen, hoor je de indrukwekkende verhalen van tropenarts Mirte Sprengers. Onder de meest bizarre omstandigheden heeft zij zwangere vrouwen geholpen hun kindje op de wereld te zetten. Via deze podcast-serie vraagt Artsen zonder Grenzen aandacht voor de grootste noodhulp-operatie ooit: de strijd tegen het coronavirus.