• EN
  • NL

Arts Internationale Gezondheidszorg

Steun de campagne voor artsen Internationale Gezondheidszorg en Tropengeneeskunde (AIGT). Steun verbetering van wereldwijde gezondheidszorg.

  • Campagne
    • Over de campagne
    • Steun
    • Wie zijn wij?
  • Nieuws
    • Into the World nieuws
    • AIGT en COVID-19 in beeld
    • In de pers
  • Het boek
  • Verhalen
  • AIGT in beeld
  • Tips
  • Contact
    • Contact
    • TROIE

jan 08 2018

Throwback Thursday #22 – Barend Gerretsen

De laatste TBT is een bijzondere. We zetten Barend Gerretsen, hoofd van de opleiding tot Arts Internationale Gezondheidszorg en Tropengeneeskunde in de spotlight. Lees verder over zijn achtergrond en zijn loopbaan tot nu toe.
——————————————

Vanaf het eerste jaar van zijn studie geneeskunde aan de VU is Barend Gerretsen betrokken geweest bij medisch onderwijs, als lid van de onderwijscommissie en als lid van de faculteitsraad. Vanuit die laatste positie was hij betrokken bij de benoeming van Ivan Wolffers aan de VU, als eerste hoogleraar ‘Gezondheidszorg in ontwikkelingslanden’ in Nederland. Via hem kon hij een onderzoeksstage doen in Bangladesh. Sindsdien is hij betrokken bij de internationale gezondheidszorg.

Na zijn ‘tropenopleiding’ heeft hij kort in Zambia en Mozambique gewerkt voordat hij in Turiani, Tanzania terecht kwam. Daar heeft hij zo’n 4 jaar als laatste Memisa dokter gewerkt, als Medical Officer en als Medical Officer in charge. Het werk als dokter beviel zeker, maar om echt bij te dragen aan het verbeteren van gezondheidszorg was het voor hem duidelijk dat het verbeteren van het gezondheidszorgsysteem de enige weg kon zijn. Aangezien een medische opleiding niet voorziet in de kennis hiervoor volgde hij een Master’s degree in Health System Management aan de London School of Hygiene & Tropical Medicine.

Na deze studie is hij bij het KIT Royal Tropical Institute gaan werken, inmiddels al meer dan 10 jaar geleden, waar hij inderdaad kan bijdragen aan het verbeteren van gezondheidszorgsystemen, op dit moment o.a. in Afghanistan en Nigeria. Hij draagt ook bij aan de Nederlandse gezondheidszorg door huisartsen te trainen in cultureel sensitieve zorg.

Als actief lid van de NVTG, waar hij voor zijn uitzending als een van de oprichters van TROIE (de arts-assistenten vereniging voor AIGT in opleiding) al actief was geweest in de onderwijscommissie, werd hij secretaris van het bestuur. Vanuit die positie was hij lid van de werkgroep die erkenning van de opleiding voorbereidde. Het was een logische stap dat Barend vervolgens het eerste hoofd van het opleidingsinstituut van de erkende opleiding tot arts Internationale Gezondheidszorg en Tropengeneeskunde zou worden.

Dat de AIGT bijdraagt aan globale gezondheidszorg, daarover geen twijfel. Daarom draagt hij ook vol overtuiging bij aan het boek en de campagne ‘Into the world’ waarin duidelijk wordt gemaakt waarom er behoefte is aan artsen internationale gezondheidszorg. Niet alleen in landen waar aan alles gebrek is, maar juist ook in Nederland waar de toegang tot zorg ook niet altijd eerlijk verdeeld is.

Barend schreef een uitgebreid stuk over de opleiding tot Arts Internationale Gezondheidszorg voor het boek ‘Into the World’. Benieuwd? Bestel het hier

Nu: Barend is hoofd van de opleiding tot Arts Internationale Gezondheidszorg en Tropengeneeskunde – AIGT en werkt bij het KITNu: Barend is hoofd van de opleiding tot Arts Internationale Gezondheidszorg en Tropengeneeskunde – AIGT en werkt bij het KIT
Toen: Medical Officer in Turiani, TanzaniaToen: Medical Officer in Turiani, Tanzania
Toen: Medical Officer in Turiani, TanzaniaToen: Medical Officer in Turiani, Tanzania

dec 09 2017

Throwback Thursday #21 – Remko Schats

Remko Schats is currently a general practitioner and researcher. He started his career as global health doctor in 2003 and he has been on three international missions since. In Chad he worked for Doctors Without Borders/ Médecins Sans Frontières (MSF) as the only doctor in a camp serving 17.000 refugees from Darfur bearing both the physical and mental scars of a prolonged ethnic conflict. A documentary of his mission in Chad was made to gain awareness for this humanitarian crisis. Missions for other organisations followed; Remko worked Ghana in rural hospital and later as a clinical trainer for a post-tsunami malaria control initiative in Aceh, Indonesia.

He came back to Holland in 2007 and started training to become a general practitioner. Besides his work as GP, he has continued his efforts in global health as board member in for the WHIG, a platform for family medicine and international health. Furthermore, Remko has been performing malaria vaccine research, as part of his PhD, from 2011-2014 at the University of Leiden (Leids Universitair Medisch Centrum – LUMC) in collaboration with Radboud University Nijmegen (Radboudumc). He performed clinical trials immunizing and challenging healthy volunteers with live, deadly malaria parasites by bites of malaria mosquitoes. The outstanding nature of his work was recognized at the annual conference of ‘The American Society of Tropical Medicine and Hygiëne’ in 2013, where he won an award for clinical research.

Colleagues in the LUMC proceeded with his work and hit the news in Europe last week. Researchers from both universities successfully infected nineteen volunteers with genetically modified and weakened malaria parasites, which did not lead to clinical malaria and was considered safe to administer. Studies will now be continued into the next phase: next year volunteers will be exposed to real malaria parasites after immunization with these genetically modified parasites: If volunteers won’t become sick from malaria this will be an international break-through in malaria research.

More about the Dutch research on the malaria vaccine can be found on: https://nltimes.nl/…/malaria-vaccine-horizon-leiden-nijmege… and https://nos.nl/…/2204189-nederlands-vaccin-tegen-malaria-li…

More about the mission in Chad:
http://www.pbs.org/…/champions/remko_schats_lina_gustin.html

Remko at work for MSF in ChadRemko at work for MSF in Chad
Remko at the 62nd Annual Meeting van ‘The American Society of Tropical Medicine and Hygiëne’ (ASTMH) in Washington in 2013, where he won the first price of the Elsevier Clinical Research AwardRemko at the 62nd Annual Meeting van ‘The American Society of Tropical Medicine and Hygiëne’ (ASTMH) in Washington in 2013, where he won the first price of the Elsevier Clinical Research Award
Remko currently works as general practitioner in the Utrecht area, is finishing his PhD and lectures in Tropical Medicine and Travel Medicine throughout the Netherlands.Remko currently works as general practitioner in the Utrecht area, is finishing his PhD and lectures in Tropical Medicine and Travel Medicine throughout the Netherlands.

nov 16 2017

Throwback Thursday #20 – Rob Sijbers

Na 2,5 jaar specialisatie tot arts internationale gezondheidzorg (toen: tropenarts) in Nederland was het eindelijk zover voor Rob Sijbers. Voor zijn eerste missie ging hij naar Oost Timor, waar hij samenwerkte met een Colombiaanse collega in een overwegend Franstalig team van Médicins du Monde (Dokters van de Wereld (NL)), in een door de Verenigde Naties zwaar beveiligde omgeving. Hij was samen met zijn team verantwoordelijk voor de eerste medisch zorg in een gerestaureerd ziekenhuisje.
Rob verzorgde vier dagen per week de ‘mobiele kliniek’ per landcruiser en via bergpassen bezocht hij de dorpen in de omgeving. Hier gaf hij klinisch onderwijs aan de schaars aanwezige lokale verpleegkundigen en hielp hij mee met de spreekuren in de provisorische klinieken.

Na een kort verblijf in Nederland ging hij voor Artsen zonder Grenzen Nederland naar Sierra Leone. Als enige arts maar wel samen met een Britse verloskundige droegen zij de zorg voor een ziekenhuisje in een door de burgeroorlog zwaar getraumatiseerde omgeving. Rob werd geconfronteerd met de gevolgen van een jarenlange oorlog en het wegvallen van de gezondheidszorg. Rob vertelt: “Het was roeien met de riemen die we hadden. Er hebben zich noodsituaties voor gedaan waarin ik operaties moest uitvoeren onder zeer primitieve omstandigheden. Hierbij kwamen mijn operatieve vaardigheden, opgedaan tijdens mijn opleiding, goed van pas. Met een schat aan ervaring, relativeringsvermogen maar ook emotionele bagage ben ik terug gekomen naar Nederland. Ik voel me nog steeds een ‘global health doctor’, zelfs nu nog na inmiddels ruim 10 jaar huisarts te zijn in een doorsnee huisartsenpraktijk.”
In zijn huisartsenpraktijk ziet hij een toenemende stroom van asielzoekers en Nederlanders met een migratieachtergrond waarbij de ervaringen die hij opdeed met andere culturen tijdens zijn werk in de global health nog steeds van pas komen.

Daarnaast zet Rob Sijbers zich ieder jaar in voor het organiseren van enkele praktische studiedagen voor aanstaande artsen internationale gezondheidszorg. Enthousiast deelt hij op die dagen zijn kennis en ervaringen.

Toen: Outreach met Artsen Zonder GrenzenToen: Outreach met Artsen Zonder Grenzen
Toen: Behandelen van een zieke patiënt in een hutjeToen: Behandelen van een zieke patiënt in een hutje
Toen: Rob’s eerste operatie onder ketamine anesthesie als arts voor Artsen zonder Grenzen NederlandToen: Rob’s eerste operatie onder ketamine anesthesie als arts voor Artsen zonder Grenzen Nederland

Nu: In zijn huisartsenpraktijk kan Rob ook echo’s maken

nov 02 2017

Throwback Thursday #19 – Tessa Thiadens

Na het afronden van haar opleiding tot AIGT in 2013 ging Tessa Thiadens werken voor Artsen zonder Grenzen Nederland, waarvoor ze onder andere in Bangladesh, Democratische Republiek Congo, Haïti en Zuid-Soedan werkte. Gedurende deze periode ontwikkelde zij zich tot medisch team leider en stond ze aan het hoofd van de medische teams ter plaatse. ‘In deze functie kon ik individuele patiëntenzorg combineren met medisch management en alles wat daarbij komt kijken. De opleiding tot AIGT gaf mij de nodige handvatten om zo’n veelzijdige functie te bekleden.’
Tegenwoordig woont ze in Utrecht en heeft zij weer de aansluiting gezocht met werken in de Nederlandse zorgsector. Via Me-doc is zij nu werkzaam in de ouderenzorg en maakt zij zich op voor de opleiding tot huisarts. ‘Ik krijg vaak de vraag of het verpleeghuis niet te saai is voor me na alle missies met AzG. Het antwoord is nee: of je nou in Zuid-Soedan zit, of in Zoetermeer, iedere dag zit er een patiënt voor je met een hulpvraag en daarmee ga je aan de slag. En hoe gek het ook klinkt, eigenlijk zijn er best veel overeenkomsten tussen de ouderenzorg en mijn werk bij AzG; het betreft in beide contexten een kwetsbare patiëntengroep, je zit ‘ruraal’ en dus op afstand van specialistische zorg, met weinig diagnostiek voorhanden en dit doet een beroep op je eigen creativiteit en inlevingsvermogen. De zorg voor de kwetsbare oudere is boeiend, complex, multidisciplinair en geen dag is saai.’
Naast haar werk als arts zit Tessa sinds kort ook in het bestuur van Artsen zonder Grenzen (Doctors Without Borders/ Médecins Sans Frontières (MSF) Holland Board). ‘Ik vind het heel boeiend om mij nu vanuit de bestuurs-kant in te zetten voor AzG. Het ‘humanitair klimaat’ in de wereld verandert en we moeten als organisatie goed bedenken hoe we daarmee omgaan. Dilemma’s zoals je enerzijds politiek willen uitspreken en anderzijds je neutraliteit willen bewaren zijn discussies die per situatie intern gevoerd moeten worden.’

Lees meer over het werk van Tessa voor Artsen zonder Grenzen:
https://www.artsenzondergrenzen.nl/profiel/Tessa%20Thiadens
https://www.artsenzondergrenzen.nl/reportage/de-dag-van-arts-tessa

Tessa tijdens een vaccinatiecampagne in Zuid SoedanTessa tijdens een vaccinatiecampagne in Zuid Soedan
Ondersteuning van een patiënt tijdens transport in de Democratische Republiek CongoOndersteuning van een patiënt tijdens transport in de Democratische Republiek Congo
Ondersteuning van een patiënt tijdens transport in de Democratische Republiek CongoOndersteuning van een patiënt tijdens transport in de Democratische Republiek Congo
Onderwijs aan medisch personeel over het reanimeren van het kind in HaïtiOnderwijs aan medisch personeel over het reanimeren van het kind in Haïti

okt 26 2017

Throwback Thursday #18 – Bart Hugen

We beschrijven regelmatig het verhaal van een arts internationale gezondheidszorg die zich na terugkeer uit een resource poor setting verder ontwikkelt in de Nederlandse gezondheidszorg. Bart Hugen bijvoorbeeld, die na een aantal jaar werken in verschillende landen in Afrika nu directeur van het Medisch Specialistisch Bedrijf van het St. Antonius Ziekenhuis, Nieuwegein is. Deze week staan we stil bij zijn loopbaan.

Bart Hugen voltooide zijn opleiding tot arts internationale gezondheidszorg in 2005. In datzelfde jaar vertrok hij op zijn eerste uitzending met Artsen zonder Grenzen Nederland naar Ruyigi, Burundi, waar hij allround klinisch werk deed met een nadruk op de chirurgie. Na Burundi werkte hij 9 maanden als senior medical officer in een overheidsziekenhuis in Sulenkama, Zuid Afrika, alvorens voor ruim 2 jaar voor de Lion Heart Foundation in Makeni, Sierra Leone aan de slag te gaan.

Hier realiseerde Bart zich snel dat hij in zijn klinische werkzaamheden belemmerd werd omdat de ziekenhuisorganisatie tekortschoot. Zo was er bijvoorbeeld een continu gebrek aan medicijnen, iets wat verminderde toen Bart een systeem startte voor betrouwbare inkoop. Enkele projecten verder raakte Bart meer en meer geïnteresseerd in de beleidsmatige en bestuurlijke kant van de gezondheidszorg. Hij voltooide de Master in International Health van het KIT en na de geboorte van zijn dochter ging hij met zijn gezin in Hamburg wonen. Hier ging hij voor de GFA Consulting Group GmbH werken, een consultancy bedrijf dat verschillende (EU-)projecten op het gebied van ontwikkelingssamenwerking ondersteunt. Tijdens zijn klinische werk in Afrika had hij regelmatig schaarste gezien, nu stuitte hij bij projecten in Centraal Azië op andere problemen: er waren geen tekorten, maar ondanks de ruime aanwezigheid van dokters en verpleegkundigen juist problemen met kwaliteit en efficiëntie van de zorg. Tijdens zijn tijd in Hamburg was Bart onder andere verantwoordelijk voor programma’s in Burundi, Turkije, Bangladesh, Oezbekistan en Kirgizië.

Het inzicht dat de soms ‘starre’ (politieke) systemen waar hij mee in aanraking kwam, niet zomaar om te buigen zijn, ging steeds meer knagen. Bart raakte meer overtuigd dat eerst economische ontwikkeling gestimuleerd moet worden, waarna gezondheidszorg vanzelf volgt. In 2014 maakte hij opnieuw een carrièreswitch: hij startte met een MBA en ging aan de slag bij het Medisch Specialistisch Bedrijf (MSB) van het St. Antonius Ziekenhuis. Eerst als secretaris, later als directeur.

Hier brengt hij zijn medische kennis samen met zijn adviesvaardigheden. Als directeur zorgt Bart er samen met het bestuur van het MSB voor dat – door financiële en organisatorische ‘problemen’ uit hun handen te nemen – de medisch specialisten zich kunnen richten op het arts zijn,. Omdat hij zelf als clinicus gewerkt heeft merkt hij dat hij makkelijker ‘levelt’ met de specialisten, die hem in tegenstelling tot managers zonder medische achtergrond als ‘een van hen’ zien. Hij wordt vertrouwd.

Met zo’n internationaal CV blijft ‘het grensoverschijdend werken’ kriebelen. Voor nu zit Bart echter prima op zijn plek. Of de toekomst nog een internationale draai in petto heeft? We gaan het volgen..

Toen: Bart met een lokale college tijdens zijn werkzaamheden voor AzG in Ruyigi, BurundiToen: Bart met een lokale college tijdens zijn werkzaamheden voor AzG in Ruyigi, Burundi
Toen: Even bijkomen na een operatie in Makeni, Sierra LeoneToen: Even bijkomen na een operatie in Makeni, Sierra Leone

Nu: Bart op zijn werkplek in zijn huidige baan als directeur van het MSB van het St. Antonius Ziekenhuis

okt 12 2017

Throwback Thursday #17 – Florien Oudenaarden

Florien Oudenaarden is na het afronden van de tropenopleiding in 2011 direct als arts Internationale Gezondheidszorg en Tropengeneeskunde bij Artsen zonder Grenzen Nederland gaan werken. Sindsdien heeft ze 11 missies gedaan voor AzG, onder andere in Syrië, Zuid-Soedan, de Centraal Afrikaanse Republiek en in Congo. Na 6 missies als tropenarts en teamleider maakte ze ook deel uit van het noodhulpteam. Dit is een team van ervaren hulpverleners dat bij een noodsituatie direct kan worden uitgezonden en dat vaak als eerste aankomt in het crisisgebied en medische hulp kan verlenen.

Momenteel heeft ze even een pauze van haar werk bij AzG en is ze werkzaam bij het Port Health Center in Rotterdam. Hier verricht ze reguliere huisarts consulten, maar ziet ze ook veel zeelieden en expats. In deze baan komt haar kennis van de tropengeneeskunde en werken in een internationale setting goed van pas. Na deze baan zal ze waarschijnlijk nog een missie voor AzG gaan doen en zich hierna richten op de huisartsopleiding.

Lees nog meer over het werk van Florien voor Artsen zonder Grenzen via haar blog en reportages:

https://www.artsenzondergrenzen.nl/tropenarts-florien
https://www.artsenzondergrenzen.nl/…/car-een-jaar-van-extre…
https://www.artsenzondergrenzen.nl/…/terugkeer-naar-centraa…
https://www.artsenzondergrenzen.nl/reportage/tenten-het-zand

Florien aan het werk in Nasir, Zuid-Soedan waar ze een zwangere vrouw met schotwonden (buiten i.v.m. ruimtegebrek) behandelt in afwachting van de operatie.Florien aan het werk in Nasir, Zuid-Soedan waar ze een zwangere vrouw met schotwonden (buiten i.v.m. ruimtegebrek) behandelt in afwachting van de operatie.
De voorbereiding op een grote cholera vaccinatie campagne in vluchtelingenkampen in de regio Maban, Zuid-Soedan. Florien bezocht alle chiefs in de regio om ze te informeren over het cholera vaccin en de vaccinatie campagne en om hun medewerking te vragen.De voorbereiding op een grote cholera vaccinatie campagne in vluchtelingenkampen in de regio Maban, Zuid-Soedan. Florien bezocht alle chiefs in de regio om ze te informeren over het cholera vaccin en de vaccinatie campagne en om hun medewerking te vragen.
Florien aan het werk op de maternity afdeling in Bossangoa, in de Centraal Afrikaanse republiek. Het geboren meisje is haar naamgenoot.Florien aan het werk op de maternity afdeling in Bossangoa, in de Centraal Afrikaanse republiek. Het geboren meisje is haar naamgenoot.
Florien in haar huidige functie bij het Port Health Center in Rotterdam.Florien in haar huidige functie bij het Port Health Center in Rotterdam.

 

okt 05 2017

Throwback Thursday #16 – Inge van Steeg

Inge van Steeg begon haar medische carrière als ANIOS gynaecologie, maar al snel maakte zij de overstap naar de opleiding tot arts Internationale Gezondheidszorg. Zij volgde het klassieke profiel in Zoetermeer en na haar opleiding ging ze voor twee jaar naar Zuid-Afrika via Africa Health Placements. In het ziekenhuis van Zeerust, ten noordwesten van Johannesburg, begon ze als arts op de female ward.

Na een jaar switchte ze naar de obstetrie afdeling in het vlakbij gelegen plaatsje Lehurutshe. Hier werkte ze samen met een Nederlandse collega, Arthur Vermeulen, met wie ze verschillende projecten heeft opgezet. Gedurende haar tijd daar maakte Inge onder andere behandelprotocollen voor de couveuse afdeling (neonatologie), gaf ze onderwijs in de aanpak van acute verloskundige problemen (zoals fluxus en een vastzittende schouder bij de geboorte) en werd er een kliniek voor hoog-risico zwangeren opgericht. Deze kliniek zorgde ervoor dat vrouwen met risicofactoren of ziektes zoals zwangerschapsvergiftiging en zwangerschapsdiabetes in een vroege fase werden verwezen en opgevolgd. In het verleden werden patiënten vaak pas verwezen als ze complicaties hadden en het al te laat was, bijvoorbeeld als het kindje al in de baarmoeder overleden was. De kliniek voor hoog-risico zwangeren verbeterde dus de zorg voor een groep kwetsbare zwangere vrouwen. Op de obstetrie afdeling bemerkten Inge en Arthur na verloop van tijd een lagere maternale sterfte, al is het niet duidelijk of dit helemaal te danken is aan hun interventies of aan andere verbeteringen in de kliniek.

Inmiddels is Inge terug in Nederland en vanwege haar aangewakkerde interesse in de acute geneeskunde is ze nu in opleiding tot anesthesioloog in het Radboudumc.

Toen: Inge samen met haar collega op de female ward in ZeerustToen: Inge samen met haar collega op de female ward in Zeerust
Toen: Inge tijdens het verrichten van een keizersnedeToen: Inge tijdens het verrichten van een keizersnede
Toen: les in acute verloskundige situatiesToen: les in acute verloskundige situaties
Nu: Inge aan het werk in het RadboudumcNu: Inge aan het werk in het Radboudumc
Nu: Inge op de intensive care  in opleiding tot anesthesioloogNu: Inge op de intensive care in opleiding tot anesthesioloog

sep 15 2017

Throwback Thursday #15 – Ellen Nelissen

Many MD Global Health return to the Dutch healthcare system after they have completed missions abroad. But some, like Ellen Nelissen, find a future elsewhere.

After completing medical school in Utrecht, Ellen worked from 2006 to 2009 as a resident Global Health and Tropical Medicine in Lelystad. She graduated from the programme and left for Haydom Lutheran Hospital in Tanzania, where she worked for a year as medical officer in obstetrics and gynaecology, together with fellow MD Global Health Ilona Rustenhoven-Spaan. There was enough work in Haydom, with over 5000 deliveries per year. But Ellen did not just do clinical work; she started a quality improvement project focussing on severe maternal morbidity and mortality to try to reduce the high numbers of maternal death she had experienced. She was collaborating with a Norwegian team that developed MamaNatalie, a low-tech, low-cost birthing simulator.

Ellen received a grant in 2010 to run the project ‘Helping Mothers Survive’. She worked fulltime as researcher in Tanzania from 2010 until the end of 2014 and finished her PhD ‘Improving maternal outcome in rural Tanzania using obstetric simulation based training‘ in 2014. Her research showed that training resulted in an increase in knowledge, skills and confidence of health care workers.

In 2013 Ellen and her husband moved to the United Kingdom, where they currently live in a small village on the edge of Bristol with their dog Rufus. She is now a fourth year resident in Obstetrics & Gynaecology.

Ellen is still an active researcher and spends 25% of her time as academic clinical fellow at the University of Bristol. Her new research project is titled ‘Acceptability and feasibility of Cell salvage after vaginal delivery’.

Then: Ellen scrubs for a caesarean section in Haydom Lutheran Hospital in TanzaniaThen: Ellen scrubs for a caesarean section in Haydom Lutheran Hospital in Tanzania
Then: Ellen demonstrates obstetric procedures on MamaNatalie during a training for midwives and nurses in Haydom Lutheran HospitalThen: Ellen demonstrates obstetric procedures on MamaNatalie during a training for midwives and nurses in Haydom Lutheran Hospital
Then: Local staff practice treatment protocols for post-partum haemorrhageThen: Local staff practice treatment protocols for post-partum haemorrhage
Now: Ellen during a quick snack break in the hospital in BristolNow: Ellen during a quick snack break in the hospital in Bristol
Now: Working over ChristmasNow: Working over Christmas

sep 15 2017

Throwback Thursday #14 – Marieke Lagro

Marieke Lagro (1969) is gynaecologist and MD Global Health. During the GHTM residency, working in obstetrics turned out to be a surprisingly satisfying experience for Marieke. She had never expected to enjoy working in this field of medicine so much (the nursing staff & the gynaecologist certainly played an important role in this experience) nor that it would eventually lead to her current profession.

From 1998 – 2002 Marieke worked as a medical officer in Mpongwe Mission Hospital in Zambia. In this 90-bed district she was mainly responsible for the children’s and maternity ward. Here, her interest in and knowledge of women’s health further developed. A real challenge, and good learning experience, was introducing the Kangaroo-method to nurse premature babies. One of its success stories was the baby in photo 1. The outreach program was resuscitated with money from a friend’s foundation. Marieke loved to join the outreach team on their visits to ‘nearby’ communities. Together with the midwives she conducted a small research project about postpartum health problems, which was a lot of fun and resulted in two publications.

Marieke specialised in Obstetrics & Gynaecology in Rotterdam. Since 2009 she works as a gynaecologist in the Groene Hart Ziekenhuis in Gouda. The team of gynaecologists, midwives and nurses is very dedicated to the training of doctors, including residents Global Health & Tropical Medicine. Marieke is involved with global health in different ways. She is a member of the Working Party on International Safe Motherhood & Reproductive health and since 2013 secretary to the Board of the Dutch Society of Tropical Medicine and International Health (NVTG). As a direct supervisor she is responsible for the training of residents Global Health and Tropical Medicine.

Since 2012 Marieke is volunteer for Stichting Immo (Netherlands Institute for Human Rights and Medical Assessement). The institute contributes to the protection of human rights by making medical assessments of suspected victims of torture and inhumane treatment in the context of an asylum procedure. These persons are severely traumatized and an assessment by iMMO is usually their last resort. Marieke finds the work rewarding.

Do you want to read more about Safe Motherhood? Visit the working party’s website at https://safemotherhood.nl
For more information about iMMO, check: http://www.stichtingimmo.nl/

Then: Marieke and the proud mother of a 4 month old girl who weighed 850 grams at her premature birth. Her twin sister died shortly after birth. This mother stayed in hospital until the baby was almost 2 kg.Then: Marieke and the proud mother of a 4 month old girl who weighed 850 grams at her premature birth. Her twin sister died shortly after birth. This mother stayed in hospital until the baby was almost 2 kg.
Then: Ward round; a baby girl in Gallows traction for a fractured femurThen: Ward round; a baby girl in Gallows traction for a fractured femur
Then: Women and their children waiting to be seen by the hospital staff during an outreach programThen: Women and their children waiting to be seen by the hospital staff during an outreach program

 

 

Now: Marieke Lagro and resident GHTM Esther van der Neut

sep 04 2017

Throwback Thursday #13 – Ellen Reuling

Ellen Reuling (1982) is chirurg in opleiding en arts Internationale Gezondheidszorg. Na haar opleidingsperiode in het Meander Medisch Centrum in Amersfoort, was zij van 2011 tot 2012 werkzaam in het afgelegen missieziekenhuis Mseleni Hospital in Zuid Afrika, op de grens met Mozambique. In Mseleni bestonden haar belangrijkste bezigheden uit verloskunde en basale chirurgie. Daarnaast had ze een wekelijkse kliniek op het platteland en hield ze zich bezig met behandeling van HIV en TBC patiënten.

Haar jaren in Zuid Afrika hebben Ellen veel vaardigheden gebracht waar ze nog elke dag van profiteert. Ze leerde improviseren, haar eigen grenzen aangeven en complicaties onder ogen komen. ‘’Heb je eenmaal de verantwoordelijkheid tot in je botten gevoeld, dan blijft die mentaliteit. Je kan veel voor patiënt en familie betekenen,’’ vertelt ze over die periode zelf.

Als generalist sprak het vak chirurgie haar altijd al aan. In 2012 solliciteerde ze en werd ze aangenomen als Arts in Opleiding tot Specialist (AIOS) in de chirurgie aan het Amsterdam Medisch Centrum. Kijkend naar de algemene competenties als chirurg, heeft werken in een laag-/middeninkomen land haar een goede basis voor de Nederlandse opleidingscompetenties gebracht, zoals medisch, professioneel en maatschappelijk handelen, organisatie, communicatie en samenwerking. Ellen blijft zich ook nu nog sterk maken voor internationale gezondheidszorg en ‘global surgery’. Ze is bestuurslid binnen de Netherlands Society for International Surgery (NSIS) en draagt bij aan het onderwijs van aanstormend artsen internationale gezondheidszorg met het begeleiden van de jaarlijkse darmnaden cursus. In 2014 organiseerde ze met een groep chirurgen en collega AIGT een groot internationaal congres, waar de noodzaak van chirurgie in laag- en middeninkomen landen werd besproken en bekritiseerd. De ‘Amsterdam Declaration on Essential Surgical Care’ vond hier zijn grondslag. Ellen Reuling is inmiddels vijfdejaars AIOS chirurgie.

Voor meer informatie over de NSIS; bezoek http://www.surgicalneed.nl

Toen: Ellen en een van haar patiëntjes in Mseleni HospitalToen: Ellen en een van haar patiëntjes in Mseleni Hospital
Toen: Spoedkeizersnede in Mseleni HospitalToen: Spoedkeizersnede in Mseleni Hospital
Nu: Ellen en collega op een congres in de Verenigde StatenNu: Ellen en collega op een congres in de Verenigde Staten
Nu: Ellen organiseert samen met de NSIS jaarlijks de darmnadencursus voor aanstormende AIGT’ersNu: Ellen organiseert samen met de NSIS jaarlijks de darmnadencursus voor aanstormende AIGT’ers

sep 04 2017

Throwback Thursday #12 – Ben Naafs

Ben Naafs completed the Netherlands Course on Global Health and Tropical Medicine in 1973. He left with his family for Ethiopia in 1974, where he worked as MD leprology/dermatology during the communist revolution. He went on horseback from the hospital to do consultations at the Cheshire home for handicapped children at a distance of 15 km, on the other side of Addis Ababa. This was needed because due to the surrounding of Addis by Cuban troops and farmers militia it was near impossible to go directly through this controlled area.

In 1979 Ben returned to the Netherlands and started a residency to become a certified dermatologist. He didn’t stay long and soon after he finished his training he became head of the Leprosy and Dermatology Program within the Ministry of Health of Zimbabwe. He stayed there until 1986. His family with young children needed to return to affordable schooling. Thus, after a couple of years they drove back by car to the Netherlands. He worked from 1986 to 1996 as head of the dermatology outpatient department of the Dijkzigt hospital, predecessor of the Erasmus MC. He stayed true to his roots in international health and from 1999 onwards he combined working six months each year in low- and middle-income countries with a job at the IJsselmeer Hospitals, and later with his own practice.

Ben retired in 2013 but did not quit work completely. At the moment, he spends seven to eight months per year abroad and teaches doctors and students all over the world, from the United States to India and from China to Indonesia. In the Netherlands, he still lectures dermatologists, general practitioners, physiotherapists and infectious disease specialists. He supervised till recently residents of the MD Global Health programs in dermatology during the Netherlands Course in Global Health and Tropical Medicine. Ben Naafs wrote over 240 articles and book chapters. For his work, he received a Royal award; He was appointed Knight in the Order of the Dutch Lion (Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw).

He still supervises the training of dermatologists in Africa. He spends his pastime editing and writing chapters for a book on the treatment of dermatovenereological diseases in migrants.

For more information about the projects, visit www.globaldermatology.nl

Then (1974-1979): Ben on his way back from consultations at the Cheshire home for handicapped children in EthiopiaThen (1974-1979): Ben on his way back from consultations at the Cheshire home for handicapped children in Ethiopia
Then (1979-1986): Consultations under the mango tree in ZimbabweThen (1979-1986): Consultations under the mango tree in Zimbabwe
Then (1979-1986): A patient consults Ben during his time in ZimbabweThen (1979-1986): A patient consults Ben during his time in Zimbabwe
Now: Ben teaches medical personnel in a rural clinic in East IndonesiaNow: Ben teaches medical personnel in a rural clinic in East Indonesia
Now: Supervising hands-on education in Mekelle, EthiopiaNow: Supervising hands-on education in Mekelle, Ethiopia

aug 06 2017

Throwback Thursday #11 – Miranda Wiggelinkhuizen

Miranda Wiggelinkhuizen (1983) has always had a special interest in paediatrics. Before starting as resident in the MD Global Health program, she worked for a year as medical doctor in the paediatrics department of the UMC Utrecht. Miranda graduated as MD Global Health in 2011 and subsequently worked for Doctors Without Borders/ Médecins Sans Frontières (MSF) in Pakistan, Congo-Brazzaville and the Democratic Republic Congo (DRC). She combined fieldwork in surgery, gynaecology and paediatrics with research at the MSF headquarters in Amsterdam. Due to the high caseload of young (under-five) patients, Miranda spent most of her time in neonatology and paediatrics. Working for MSF also involved doing outreach programs such as screening for malnutritioned children and immunizing children against infectious diseases. She relied on management and logistics knowledge gained in the Dutch Tropical Course (NTC) at the KIT Royal Tropical Institute while dealing with an outbreak of cholera in Congo-Brazzaville and used triage systems taught during training while receiving and treating victims of a civil war in the DRC.

These skills in management, logistics, patient safety and education have proven to be invaluable and almost just as important as the medical knowledge gained when she started as resident paediatrics at the Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis and the Erasmus MC in Rotterdam in 2013. Her background as MD Global Health has made Miranda a versatile doctor. She has worked as ship doctor on a tall ship race between Auckland and Sydney and during her paediatric residency, Miranda went back to low income settings several times, conducting short missions in French-Guyana in the Amazone. In less than a year from now, Miranda will be a registered paediatrician. Coming November, she will travel with her partner and little daughter Sophie to Cape Town to further specialize in paediatric intensive care medicine. She is convinced that the broad experience she gained in the past will help her in this new African chapter.

For more information about Médecins sans Frontières, visit: www.msf.org or www.azg.nl

Photo 1: Miranda and local colleagues discuss patients during rounds in the paediatrics departmentPhoto 1: Miranda and local colleagues discuss patients during rounds in the paediatrics department
Photo 2: The Children’s ward in Congo-BrazzavillePhoto 2: The Children’s ward in Congo-Brazzaville

Then:
Photo 1: Miranda and local colleagues discuss patients during rounds in the paediatrics department for Doctors Without Borders/ Médecins Sans Frontières (MSF) Congo- Brazzaville.
Photo 2: The Children’s ward in Congo-Brazzaville.

Photo 1: Miranda at work in the Erasmus MC as paediatrics resident.Photo 1: Miranda at work in the Erasmus MC as paediatrics resident.
Photo 2: Arriving by boat for consultations during a mission in French GuyanaPhoto 2: Arriving by boat for consultations during a mission in French Guyana

Now:
Photo 1: Miranda at work in the Erasmus MC as paediatrics resident.
Photo 2: Arriving by boat for consultations during a mission in French Guyana.

aug 06 2017

Throwback Thursday #10 – Christian van Rij

MD Global Health Christian van Rij works as general practitioner in Epe, in the east of The Netherlands. After graduating from the Global Health residency program in 2007, Christian and his wife moved to Wasso, Tanzania. Here they worked from 2007-2010 in the local district hospital, Wasso District Designated. The hospital is located in the Ngorongoro district, an area bordered by Serengeti National Park, Lake Natron and Kenya in the north, and serves a predominant Maasai population. Christian first started as medical doctor in this hospital but was quickly promoted to hospital medical administrator. Combining clinical work and logistics, he was able to improve the local healthcare facilities by developing an education system for medical staff, building an HIV/aids-clinic and upgrading a satellite dispensary to the level of health centre.

After their return from Tanzania, Christian started training to become a general practitioner. His international background helps when attending to (former) refugees in his surgery. Christian is still committed to global health and became board member of the non-profit organisation Tweega Medica in 2012, an NGO that aims to provide qualified medical staff to rural hospitals in East Africa, with a focus on improving local healthcare by educating and empowering local staff.

For more information about Tweega Medica, visit: http://www.tweegamedica.com

Photo 1: Hospital staff in Wasso District Designated HospitalPhoto 1: Hospital staff in Wasso District Designated Hospital
Photo 2: Christian examines a childPhoto 2: Christian examines a child

Then (2009):
Photo 1: Hospital staff in Wasso District Designated Hospital
Photo 2: Christian examines a child in the paediatric ward at Wasso District Designated Hospital

Photo 1: Christian at work as general practitionerPhoto 1: Christian at work as general practitioner
Photo 2: Reunion of the Tweega Medica teamPhoto 2: Reunion of the Tweega Medica team

Now:
Photo 1: Christian at work in the surgery as general practitioner
Photo 2: Reunion of the Tweega Medica team

jul 08 2017

Throwback Thursday #9 – Maite Tromp

A medical internship in Tanzania inspired Maite Tromp to pursue a career as MD Global Health. She got accepted into the residency program, which turned out to be an excellent base for what lay ahead. It didn’t however prevent her feeling overwhelmed when she first started working for Médecins Sans Frontières. Maite completed three missions for MSF in the Democratic Republic Congo and Sierra Leone, working together in teams consisting of local and international professionals, often in a remote setting. She felt useful, but sometimes frustrated due to the limited options at hand. Cases ranged from acute medicine, warranting quick decision making, to psychological care for people in severe mental distress. She enjoyed both. Upon her return to the Netherlands, Maite chose to continue her career in a field combining the acute and the humane and now works as emergency medicine physician in Diakonessenhuis, Utrecht. She still benefits from her background, for instance when refugees and other patients with different cultural heritage come to the emergency department for treatment.  Maite also  protocolled in-hospital arrangements for undocumented patients. Recently she volunteered for the Boatrefugee Foundation in Greece. Here she provided emergency aid to displaced patients according to international life support standards and used her pragmatic approach, empathy and cultural sensitivity while caring for people with a wide diversity of health issues.

Maite was recently interviewed by Dutch Radio 1 about her time in Moria, Lesbos for Boatrefugee Foundation; visit http://www.nporadio1.nl/achtergrond/3621-arts-op-lesbos-we-zagen-vooral-de-lichamelijke-gevolgen-van-onrust . Dutch TV show ‘Brandpunt’ produced a documentary about Boatrefugee foundation in Moria, available on: https://brandpunt.kro-ncrv.nl/brandpunt/fotoreeks-lesbos/

For more information about Boat Refugee Foundation, visit www.bootvluchteling.nl

Then: Maite during one of her missions as medical doctor for MSFThen: Maite during one of her missions as medical doctor for MSF
Then: Maite during one of her missions as medical doctor for MSFThen: Maite during one of her missions as medical doctor for MSF

 

 

Now:
Maite, and colleagues in Moria Camp, Lesbos, for the Boatrefugee Foundation

jul 08 2017

Throwback Thursday #8 – Erik Staal

Erik Staal knew he wanted to become an MD Global Health when he saw the father of his wife Jiska, an MD Global Health and surgeon himself, work in Sikonge, Sengerema in Tanzania. Erik completed his residency program in Kennemer Gasthuis Haarlem and left with Jiska for Tanzania in 1998, where he would work for 5 years as MD Global Health in Sengerema District Hospital. Here he focussed on surgery, orthopaedics and gynaecology. As a family they returned to the Netherlands in 2003 and Erik started his specialty training to become a surgeon, first in Canisius Wilhelmina Hospital and later in UMCN Radboud. He now works in Slingeland Hospital, Doetinchem as trauma surgeon, with a special interest in head/neck surgery. As boardmember for the NVTG (Dutch Society for Tropical Medicine and International Health) and as daily supervisor for the four residents Global Health during their surgical training, he is still committed to global health. Together with colleagues from Slingeland, Erik organises two missions to Sengerema Hospital each year and supports local staff by treating and operating complex cases, such as patients with neglected trauma, clubfoot and severe osteomyelitis.  All participants are volunteers.

For more information about the missions of Erik and his colleagues to Sengerema; visit https://stichting-simba.nl or the Facebook page https://www.facebook.com/Chirurgen-Slingeland-in-Sengerema-Hospital-626551970723389/.

Photo 3: Erik poses with the new X-rayPhoto 3: Erik poses with the new X-ray
Photo 1: Ward round in TanzaniaPhoto 1: Ward round in Tanzania
Photo 2: Erik and colleagues planting a treePhoto 2: Erik and colleagues planting a tree

Then:
Photo 1: Erik and hospital staff during a ward round in Sengerema Hospital, Tanzania
Photo 2: Erik and colleagues plant a tree near Sengerema Hospital
Photo 3: Erik poses with the new X-ray; a donation from the Netherlands

 

Photo 4: Erik examining a local patient in SerengmaPhoto 4: Erik examining a local patient in Serengma
Photo 5: The team from Slingeland Hospital on mission in Serengma.Photo 5: The team from Slingeland Hospital on mission in Serengma.

Now:
Photo 4: A local patient is examined after treatment during one of the missions in Sengerema
Photo 5: The team from Slingeland Hospital during one of the missions to Sengerema. Jiska, Erik’s wife kneels in the front of the photo on the left.

jul 08 2017

Throwback Thursday #7 – Yvonne van Leeuwen

From 2013 to 2015, Yvonne and Pim van Leeuwen worked as MD Global Health in Shirati Hospital in the North of Tanzania, close to Lake Victoria, sent by Dutch NGO Tweega.  Shirati is a rural district hospital with 160 beds, male, female, paediatric-, maternity- and lepra wards. It has a big HIV treatment centre and a nursing school with 170 students. During their two years in Shirati, Pim and Yvonne both had different focus points. While Pim spent his time in the male- and female wards and the operating theatre, Yvonne worked in the maternity department, where one of her main targets was to protocolize management in acute obstetric situations, such as postpartum haemorrhage. Having conducted many (obstetric) ultrasounds prior to arrival, she introduced a program where all women attending antenatal clinic underwent biometry ultrasounds. Part of this project was training local personnel to conduct basic ultrasounds themselves. After their return from Tanzania, Yvonne and Pim started their family medicine residency. As general practitioner in the future, Yvonne wants to keep doing ultrasounds, thereby preventing unneccesary referral of patients to hospital.

For more info about Tweega; visit: http://www.tweegamedica.comg

Photo 3: Goodbye partyPhoto 3: Goodbye party
Photo 2: check-up of growth of premature babyPhoto 2: check-up of growth of premature baby
Photo 1: Yvonne teaching how to conduct an abdominal ultrasoundPhoto 1: Yvonne teaching how to conduct an abdominal ultrasound

Then:
Photo 1: Yvonne teaches John, a nursing student how to conduct an abdominal ultrasound
Photo 2: During morning rounds in the maternity department, growth of the premature babies is carefully checked
Photo 3: Pim and Yvonne at their goodbye party with nursing personnel of the maternity department

Now:
Yvonne conducts an ultrasound during her GP training in the Netherlands

 

jul 08 2017

Throwback Thursday #6 – Steven van de Vijver

Steven van de Vijver (1977) is best known to the Dutch public as writer of ‘Africa is Contagious’ and ‘Vet Arm’, books based on his personal experiences as physician in low- and middle income countries. His career in global health commenced after completing the MD Global Health/AIGT residency program in 2006. Steven worked for Médecins Sans Frontières in the Democratic Republic of Congo for nine months. Back in the Netherlands, he specialized as general practitioner and pursued a Master’s degree in International Health.  Steven lived and worked in Kenya for three years, where he investigated prevalent cardiovascular diseases in the slums of Nairobi as the subject of his PhD. He currently resides in Amsterdam and works as family physician, where he is still involved in global health issues as associate  fellow at the African Population and Health Research Center and as director of Urban Health at the Amsterdam Institute for Global Health.

Nieuwsuur recently published an article and short documentary about Steven’s research in Nairobi, Kenya: http://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2151688-vetzucht-nieuwe-ramp-voor-afrika.html

For more information about the Amsterdam Institute for Global Health, visit: http://aighd.org

Then (2006):
Steven at work during a surgical procedure on a mission for Médecins Sans Frontières in Baraka, Democratic Republic of Congo

 

 

Now (2017):
Steven in his current job as general practitioner in the Onze Lieve Vrouwen Gasthuis (OLVG), Amsterdam, The Netherlands

jul 08 2017

Throwback Thursday #5 – Rinse Meester

Rinse Meester worked from 2010 to 2012 as AIGT/MD Global Health in the rural north of Congo Brazzaville. Pokola, the little town in the jungle where he was based, has a medical health post, offering medical facilities to 30.000 Congolese people. Rinse’s work consisted of diagnosing and treating (tropical) infectious diseases, supervising mother&child care, performing surgical procedures, conducting ultrasounds, hospital logistics and out-of-hospital care for HIV patients. He was involved in local public health programs aiming to prevent common infectious diseases such as malaria and HIV and has been on local television and radio to raise awareness about these programs. Rinse is currently back in the Netherlands. He is in the fifth year of his residency to become an orthopaedic surgeon. Rinse remains committed to improve surgical care for marginalized populations: he is member of the Netherlands Society for International Surgery, one of the initiators of the Amsterdam Declaration for Essential Surgical Care and member of the Global Alliance for Surgical, Obstetric, Trauma, and Anaesthesia Care (The G4 Alliance).

The Amsterdam Declaration for Essential Surgical Care is accessible via:
https://link.springer.com/article/10.1007/s00268-015-3057-x

For more information about the NSIS and the ‘G4’-alliance, visit:
http://www.surgicalneed.nl
http://www.theg4alliance.org

2010-2012: Rinse and a local assistant perform a surgical procedure in Pokola, Congo Brazzaville2010-2012: Rinse and a local assistant perform a surgical procedure in Pokola, Congo Brazzaville
2010-2012: Staff in the pharmacy in Pokola2010-2012: Staff in the pharmacy in Pokola

Then (2010-2012):
Photo 1: Rinse and a local assistant perform a surgical procedure in Pokola, Congo
Photo 2: Staff in the pharmacy in Pokola

 

Now (2016):
Rinse and collegues at a congress of the ‘G4’-alliance in Geneva

jul 08 2017

Throwback Thursday #4 – Josine Blanksma

Josine Blanksma (1983) recently started working as general practitioner, having graduated from the AIGT/ MD Global Health program in 2011. After completing her residency program, she joined three missions for MSF (Médecins Sans Frontières) in respectively South-Sudan, India and the DRC with a focus on care for severely malnourished children and neonatology. During her last mission she ran a popular blog and featured in a short documentary about everyday life as a physician for MSF in Congo. Josine conducted the first year of her GP training on the island of Texel. In the final year, she volunteered for Boat Refugee Foundation on Lesbos, providing care for migrants. Since 2014, she has been a board member for MSF Holland.

More information? Read Josine’s blog on: https://www.artsenzondergrenzen.nl/blogsjosine?page=0%2C1 The documentary about her work is available on: https://artsenzondergrenzen.nl/ontdekken/reportage/arts-josine-aan-het-werk

Then: Josine in Lesbos for Boat Refugee Foundation (photo: Ton Koene)Then: Josine in Lesbos for Boat Refugee Foundation (photo: Ton Koene)
Then: Josine at work for MSF in the Democratic Republic of Congo (photo: Brandon Bannon)Then: Josine at work for MSF in the Democratic Republic of Congo (photo: Brandon Bannon)
Then:
Photo 1: Josine at work for Doctors Without Borders/ Médecins Sans Frontières (MSF) in the Democratic Republic of Congo. Dr Josine Blanksma examines a child in the therapeutic feeding center in Baraka Hospital. She is assisted with interpreting by Enala Maonyesho, left. (photo: Brandon Bannon)

Photo 2: Josine in Lesbos for Stichting Bootvluchteling (Boat Refugee Foundation) (photo: Ton Koene)

Now:
Josine at work as general practioner in a practice in Amsterdam.

jul 08 2017

Throwback Thursday #3 – Peter Reems

Peter Reemst is AIGT/MD Global Health and surgeon. From 1986-1989 Peter worked as medical officer in Mutomo Hospital, Kenya.  After returning from Kenya he completed surgical residency. Peter Reemst works as a surgeon in Maxima Medical Center (MMC) in Veldhoven, The Netherlands. He is specialized in oncology. Global health is still dear to him, and as such, he is involved with the SIGN nailing project, visiting Mutolere, Uganda every year.

In many parts of the world, fractures go untreated, leading to permanent disability. SIGN brings bone implants to trauma patients in low- and middle -income countries. The implants are specifically designed for these settings and during operation and no image intensifier or X-ray are needed. Local surgeons and medical officers are taught how to use them and thereby hasten the healing process and assure affected patients will be able to return to their jobs.

For more info on SIGN, visit: https://signfracturecare.org

Then:
Peter and his family in Mutomo Mission Hospital, Kenya (1986-1989)

 

Now:
Peter in Mutolere, Uganda for the SIGN Nailing project. Almost all patients in this hospital, including polytrauma patients are being operated on by Fred Hafasha, one of the clinical officers, who got this training in the SIGN project. Peter has been one of his supervisors during training. All post-operative X-rays are sent to SIGN Headquarters in Seattle, and if necessary direct feedback can be provided.

mei 29 2017

Throwback Thursday #2 – Adriaan Groen

Adriaan Groen (1948) is AIGT, huisarts en schrijver van o.a. ‘Overlander’ en ‘Halen en brengen’, boeken die hij schreef over zijn tropenverleden. Adriaan werkte jarenlang in Tanzania in missieziekenhuizen en in vluchtelingenkampen in Tanzania en Congo na de genocide in Rwanda. Zijn ervaringen heeft hij jarenlang gebruikt in het onderwijs aan aanstaande AIGT, militair artsen en verpleegkundigen en hij was een van de docenten van de Nederlandse Tropencursus (NTC) aan het KIT. Adriaan Groen kreeg deze lente voor zijn jarenlange maatschappelijke betrokkenheid een koninklijke onderscheiding.

Toen (1975): Groepsfoto met staf van Turiani HospitalToen (1975): Groepsfoto met staf van Turiani Hospital
Toen (1975): Adriaan en zijn assistent verwijderen een groot gezwel uit de buikToen (1975): Adriaan en zijn assistent verwijderen een groot gezwel uit de buik

Toen (1975):
Na zijn opleiding vertrok Adriaan Groen via Memisa naar Turiani Hospital. Hij werkte hier 4 jaar als medical officer.

Nu: boek signerenNu: boek signeren
Nu: Onderwijs voor de Nederlandse TropencursusNu: Onderwijs voor de Nederlandse Tropencursus

Nu (docent):
Adriaan zijn eigen ervaringen vormen de basis voor onderwijs aan aanstormende AIGT’ers, militair artsen en verpleegkundigen over gezondheidszorg in resource limited settings.

Nu (schrijver):
Zijn tropenverleden vormde een grote inspiratiebron om over te schrijven. Adriaan schreef in totaal zeven boeken, waaronder een aantal romans. Hij is nog regelmatig in Tanzania te vinden, maar heeft afstand genomen van het klinisch werk.

mei 29 2017

Throwback Thursday #1 – Marije Gordinou de Gouberville

Marije Gordinou de Gouberville is AIGT en inmiddels vierdejaars AIOS chirurgie (chirurg in opleiding) in het MC Slotervaart in Amsterdam. Zij volgde de opleiding tot ‘tropenarts’/AIGT in 2009 en 2010 en werkte twee jaar als medical officer in Ligula Hospital in Mtwara, Tanzania. Bekijk hieronder de foto’s van toen en nu!

2012-2013: Liesbreukoperatie met Tanzaniaanse collega2012-2013: Liesbreukoperatie met Tanzaniaanse collega
2012-2013: Safe Surgery Project in Mtwara2012-2013: Safe Surgery Project in Mtwara

2012-2013: Safe Surgery Project in Mtwara (Tanzania)
Aan lokale verpleegkundigen wordt door Marije uitleg gegeven over het gebruik van een overzichtelijke gereedschapskist om de distributie van medicatie op zaal veiliger te maken.
2012-2013: Liesbreukoperatie in Mtwara (Tanzania)
Als AIGT was Marije in Mtwara (een regionaal verwijscentrum) verantwoordelijk over de mannen afdeling chirurgie.

2014-nu: Chirurg in opleiding
Operatie in verband met gebroken heup als chirurg in opleiding. De band met de tropen blijft als bestuurslid voor de NSIS (Netherlands Society for International Surgery) en als instructeur bij chirurgisch onderwijs voor de AIGT.

 

Volg ons

© Copyright 2016 - International Health and Tropical Medicine