De laatste TBT is een bijzondere. We zetten Barend Gerretsen, hoofd van de opleiding tot Arts Internationale Gezondheidszorg en Tropengeneeskunde in de spotlight. Lees verder over zijn achtergrond en zijn loopbaan tot nu toe.
——————————————
Vanaf het eerste jaar van zijn studie geneeskunde aan de VU is Barend Gerretsen betrokken geweest bij medisch onderwijs, als lid van de onderwijscommissie en als lid van de faculteitsraad. Vanuit die laatste positie was hij betrokken bij de benoeming van Ivan Wolffers aan de VU, als eerste hoogleraar ‘Gezondheidszorg in ontwikkelingslanden’ in Nederland. Via hem kon hij een onderzoeksstage doen in Bangladesh. Sindsdien is hij betrokken bij de internationale gezondheidszorg.
Na zijn ‘tropenopleiding’ heeft hij kort in Zambia en Mozambique gewerkt voordat hij in Turiani, Tanzania terecht kwam. Daar heeft hij zo’n 4 jaar als laatste Memisa dokter gewerkt, als Medical Officer en als Medical Officer in charge. Het werk als dokter beviel zeker, maar om echt bij te dragen aan het verbeteren van gezondheidszorg was het voor hem duidelijk dat het verbeteren van het gezondheidszorgsysteem de enige weg kon zijn. Aangezien een medische opleiding niet voorziet in de kennis hiervoor volgde hij een Master’s degree in Health System Management aan de London School of Hygiene & Tropical Medicine.
Na deze studie is hij bij het KIT Royal Tropical Institute gaan werken, inmiddels al meer dan 10 jaar geleden, waar hij inderdaad kan bijdragen aan het verbeteren van gezondheidszorgsystemen, op dit moment o.a. in Afghanistan en Nigeria. Hij draagt ook bij aan de Nederlandse gezondheidszorg door huisartsen te trainen in cultureel sensitieve zorg.
Als actief lid van de NVTG, waar hij voor zijn uitzending als een van de oprichters van TROIE (de arts-assistenten vereniging voor AIGT in opleiding) al actief was geweest in de onderwijscommissie, werd hij secretaris van het bestuur. Vanuit die positie was hij lid van de werkgroep die erkenning van de opleiding voorbereidde. Het was een logische stap dat Barend vervolgens het eerste hoofd van het opleidingsinstituut van de erkende opleiding tot arts Internationale Gezondheidszorg en Tropengeneeskunde zou worden.
Dat de AIGT bijdraagt aan globale gezondheidszorg, daarover geen twijfel. Daarom draagt hij ook vol overtuiging bij aan het boek en de campagne ‘Into the world’ waarin duidelijk wordt gemaakt waarom er behoefte is aan artsen internationale gezondheidszorg. Niet alleen in landen waar aan alles gebrek is, maar juist ook in Nederland waar de toegang tot zorg ook niet altijd eerlijk verdeeld is.
Barend schreef een uitgebreid stuk over de opleiding tot Arts Internationale Gezondheidszorg voor het boek ‘Into the World’. Benieuwd? Bestel het hier