We beschrijven regelmatig het verhaal van een arts internationale gezondheidszorg die zich na terugkeer uit een resource poor setting verder ontwikkelt in de Nederlandse gezondheidszorg. Bart Hugen bijvoorbeeld, die na een aantal jaar werken in verschillende landen in Afrika nu directeur van het Medisch Specialistisch Bedrijf van het St. Antonius Ziekenhuis, Nieuwegein is. Deze week staan we stil bij zijn loopbaan.
Bart Hugen voltooide zijn opleiding tot arts internationale gezondheidszorg in 2005. In datzelfde jaar vertrok hij op zijn eerste uitzending met Artsen zonder Grenzen Nederland naar Ruyigi, Burundi, waar hij allround klinisch werk deed met een nadruk op de chirurgie. Na Burundi werkte hij 9 maanden als senior medical officer in een overheidsziekenhuis in Sulenkama, Zuid Afrika, alvorens voor ruim 2 jaar voor de Lion Heart Foundation in Makeni, Sierra Leone aan de slag te gaan.
Hier realiseerde Bart zich snel dat hij in zijn klinische werkzaamheden belemmerd werd omdat de ziekenhuisorganisatie tekortschoot. Zo was er bijvoorbeeld een continu gebrek aan medicijnen, iets wat verminderde toen Bart een systeem startte voor betrouwbare inkoop. Enkele projecten verder raakte Bart meer en meer geïnteresseerd in de beleidsmatige en bestuurlijke kant van de gezondheidszorg. Hij voltooide de Master in International Health van het KIT en na de geboorte van zijn dochter ging hij met zijn gezin in Hamburg wonen. Hier ging hij voor de GFA Consulting Group GmbH werken, een consultancy bedrijf dat verschillende (EU-)projecten op het gebied van ontwikkelingssamenwerking ondersteunt. Tijdens zijn klinische werk in Afrika had hij regelmatig schaarste gezien, nu stuitte hij bij projecten in Centraal Azië op andere problemen: er waren geen tekorten, maar ondanks de ruime aanwezigheid van dokters en verpleegkundigen juist problemen met kwaliteit en efficiëntie van de zorg. Tijdens zijn tijd in Hamburg was Bart onder andere verantwoordelijk voor programma’s in Burundi, Turkije, Bangladesh, Oezbekistan en Kirgizië.
Het inzicht dat de soms ‘starre’ (politieke) systemen waar hij mee in aanraking kwam, niet zomaar om te buigen zijn, ging steeds meer knagen. Bart raakte meer overtuigd dat eerst economische ontwikkeling gestimuleerd moet worden, waarna gezondheidszorg vanzelf volgt. In 2014 maakte hij opnieuw een carrièreswitch: hij startte met een MBA en ging aan de slag bij het Medisch Specialistisch Bedrijf (MSB) van het St. Antonius Ziekenhuis. Eerst als secretaris, later als directeur.
Hier brengt hij zijn medische kennis samen met zijn adviesvaardigheden. Als directeur zorgt Bart er samen met het bestuur van het MSB voor dat – door financiële en organisatorische ‘problemen’ uit hun handen te nemen – de medisch specialisten zich kunnen richten op het arts zijn,. Omdat hij zelf als clinicus gewerkt heeft merkt hij dat hij makkelijker ‘levelt’ met de specialisten, die hem in tegenstelling tot managers zonder medische achtergrond als ‘een van hen’ zien. Hij wordt vertrouwd.
Met zo’n internationaal CV blijft ‘het grensoverschijdend werken’ kriebelen. Voor nu zit Bart echter prima op zijn plek. Of de toekomst nog een internationale draai in petto heeft? We gaan het volgen..
Nu: Bart op zijn werkplek in zijn huidige baan als directeur van het MSB van het St. Antonius Ziekenhuis