Zoals jullie weten is de Covid-19 situatie in Curaçao zeer ernstig. De druk op het ziekenhuis, het CMC, is groot.
Het CMC is nog op zoek naar zelfstandige en enthousiaste AIGT met enige ervaring, het liefst ook in beschouwende vakken, op de SEH. Er is eventueel supervisie indien nodig. De officiële vacature is nog niet uit, maar zal op korte termijn naar buiten komen. (Het CMC zet de vacature uit naar VWS).
Het gaat om een periode van minimaal 6-8 weken, in overleg mogelijk langer. Je wordt betaald volgens Nederlandse standaarden, ook je vlucht en verblijf wordt vergoed.
Mocht je geïnteresseerd zijn en meer informatie willen, dan kan je alvast contact opnemen met Jeroen van Roosmalen (AIGT en nu SEH arts): jvanroosmalen79@gmail.com
Dutch Global Health Film Festival 2021

Dit jaar organiseert het NVTG in maart het online Dutch Global Health Film Festival met vier inspirerende documentaires over pandemieën, klimaatverandering, SRHR, vluchtelingen en migratie. Tickets zijn gratis en in beperkte hoeveelheid, dus wees er snel bij!
Voor meer informatie, ga naar: https://www.globalhealthfilmfestival.nl/
STOP MENSENRECHTENSCHENDING OP LESBOS
Oproep aan de overheid: onmiddellijke evacuatie en relocatie van vluchtelingen op Lesbos – met prioriteit voor de meest kwetsbaren – zodat de grove schending van mensenrechten stopt.
Zonder veilige levensomstandigheden en basisvoorzieningen te midden van de wereldwijde pandemie is er sprake van een humanitaire crisis van ongekend niveau in hedendaags Europa. Wij roepen de overheid op tot het nemen van verantwoordelijkheid en het ondernemen van actie!
Hieronder te zien is onze nieuwe brandbrief en het persbericht dat wij vandaag namens vele zorgprofessionals en hulporganisaties naar de Nederlandse regering hebben gestuurd.
Steun ons en deel dit bericht!
Veiligheid en gezondheid van kinderen in Griekse vluchtelingenkampen moet worden verbeterd
Duizenden en duizenden medemensen opnieuw ontheemd, juist daar waar ze nog de schrille hoop hielden op een veiliger, menselijk bestaan. Het minste wat we kunnen doen is de allermeest kwetsbare groep opvangen en een toekomst bieden. Nederland, kijk niet weg. 100 is niet genoeg. Hieronder te zien is de brandbrief geschreven vanuit kinder-, jeugd- en internationale gezondheidszorg artsen. #sosmoria#500kinderen

VACATURE
Het opleidingsinstituut Internationale Gezondheidszorg en Tropengeneeskunde is op zoek naar een geschikte kandidaat voor de functie van:
STAFLID (0,2 fte, uitbreiding tot 0,4 fte mogelijk)
Voor het organiseren van het onderdeel Global Health Residency
Algemeen
Het opleidingsinstituut Internationale Gezondheidszorg en Tropengeneeskunde (OIGT) is een onafhankelijk instituut gelieerd aan de Nederlandse Vereniging voor Tropische Geneeskunde en Internationale Gezondheidszorg (NVTG). Het instituut bestaat uit een klein en prettig team dat de opleiding tot arts IGT organiseert. De werkzaamheden betreffen o.a. selectie van de aios, plaatsing van de aios in de opleidingsinrichtingen, beoordeling van opleidingsplannen en portfolio’s, contact met opleiders en officiële instanties, maar ook het op de kaart zetten van de opleiding als een zich steeds verder ontwikkelende, hoogwaardige opleiding binnen de internationale en Nederlandse context.
Functie- en taakomschrijving
Het doel van de functie is het organiseren en verzorgen van het onderdeel Global Health Residency in de opleiding AIGT. Het staflid is verantwoordelijk voor het verwerven en onderhouden van
voldoende opleidingsplaatsen in het buitenland. Op dit moment zijn er opleidingsplaatsen in India, Sierra Leone, Malawi, Zuid Sudan en Ghana. Visitaties van de opleidingsinrichtingen in het buitenland is onderdeel van het takenpakket.
Het staflid is de contactpersoon voor AIOS tijdens zijn/haar Global Health Residency en draagt bij aan de beoordeling van het opleidingsportfolio van de AIOS.
Kwalificatie-eis
Bij voorkeur arts ingeschreven in het register IGT.
Bij voorkeur internationale werkervaring.
Affiniteit met het opleiden van artsen.
Plaats in de organisatie
Het staflid valt onder het hoofd van het opleidingsinstituut IGT en legt aan hem/haar verantwoording af.
Wij bieden
Samenwerking binnen een kleinschalig team.
Mogelijkheden tot zelfstandige uitwerking van de functie binnen de taakomschrijving.
Mogelijkheid tot zelfstandig indelen van werktijden, vanuit huis (het opleidingsinstituut heeft geen kantoor).
Bezoldiging volgens de (oude) salarisschalen van de KNMG, afhankelijk van opleiding en ervaring.
Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met B. Gerretsen, hoofd OIGT, bgerretsen@oigt.nl,
of via het secretariaat OIGT: 06 12676026
Graag reacties voor 15 september 2020 en richten aan: Hoofd OIGT, info@oigt.nl
Sollicitatiegesprekken zullen zo spoedig mogelijk daarna plaatsvinden.

VACATURE
De Stichting Opleidingsinstituut Internationale Gezondheidszorg en Tropengeneeskunde (SOIGT) is op zoek naar een geschikte kandidaat voor de functie van:
HOOFD OPLEIDINGSINSTITUUT IGT (0,4-0,6 fte) per najaar 2020
Algemeen
Het opleidingsinstituut IGT is een jong en onafhankelijk instituut dat landelijk zorg draagt voor de RGS erkende opleiding van Artsen Internationale Gezondheidszorg en Tropengeneeskunde (AIGT). Per jaar worden zo’n 25 artsen aangenomen die in 36 Nederlandse opleidingsinrichtingen en zo’n 10 buitenlandse opleidingsziekenhuizen worden voorbereid op werken als Global Health professional. Het hoofd leidt een klein team dat de opleiding IGT verzorgt, kwalitatief waarborgt en toekomstbestendig vormgeeft.
Wij zoeken iemand met visie op de rol van de AIGT in een veranderende wereld, communicatieve vaardigheden, leiderschap en enthousiasme om de ingeslagen weg van erkenning, financiering, professionalisering en kwaliteit, door te zetten en verder vorm te geven.
Plaats in de organisatie
Het hoofd valt onder het bestuur van de Stichting Opleidingsinstituut IGT en legt daaraan verantwoording af. Er wordt nauw samengewerkt met het Concilium Internationale Gezondheidszorg en Tropengeneeskunde (CIGT), orgaan van de Nederlandse Vereniging voor Tropische Geneeskunde en Internationale Gezondheidszorg (NVTG)
Resultaatgebieden
- Beleid, kwaliteit en samenwerking;
Het hoofd
– Is verantwoordelijk voor de organisatie, inhoud, coördinatie en kwaliteit van de opleiding, binnen het opleidingsinstituut en de opleidingsinstellingen (Nederlandse en buitenlandse ziekenhuizen en NTC);
– Draagt zorg voor het afleveren van succesvolle AIGT en heeft daarbij, naast de opleiders in de opleidingsinstellingen, een selecterende, coachende en certificerende rol.
– Houdt zich op de hoogte van relevante ontwikkelingen in de IGT en hoe deze zich verhouden tot de opleiding;
– Onderhoudt (externe) contacten met o.a. Academische Raad, NVTG en CIGT, CGS, RGS en VWS;
– Neemt representatieve functies op zich, in overleg met het bestuur;
– Heeft een goede samenwerking met het team, waaronder plaatsvervangend hoofd, staflid buitenland en office manager, als wel met het bestuur en met opleiders in de opleidingsinstellingen.
– Houdt zich op de hoogte van relevante ontwikkelingen in Global Health en ontwikkelt de inhoud van de opleiding in samenwerking met het CIGT; - Regelgeving;
Het hoofd
– Houdt zich op de hoogte van alle regelgeving en daarmee samenhangende procedures die te maken hebben met (de implementatie van) de opleiding AIGT, zoals erkenningssystematiek en kwaliteitszorg;
– Neemt specifieke bevoegdheden op zich op aanwijzing van het bestuur van de SOIGT
Arbeidsvoorwaarden
De honorering is passend bij de functie volgens KNMG salarisschalen oude structuur Schaal 8, trede 4.
Kwalificatie-eis
Wij zoeken een competentiegerichte professional met hart voor internationale aspecten van de gezondheidszorg, goede communicatieve vaardigheden, flexibiliteit en interesse voor onderwijs. Het hoofd is ingeschreven in het register AIGT of in een register van medisch specialisten.
Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met B. Gerretsen, hoofd opleidingsinstituut IGT via bgerretsen@oigt.nl
Graag reacties voor 15 september 2020, richten aan:
Bestuur SOIGT, info@oigt.nl
Telefoonnummer secretariaat: 06-12676026
Ben jij arts-IGT (afgestudeerd na 2012) en heb jij gewerkt in Nederland gedurende de COVID-19 pandemie? Meld je dan aan voor het volgende onderzoek!
Het Universitair Medisch Centrum Groningen, in samenwerking met de NVTG, nodigt jou uit om deel te nemen aan een wetenschappelijke studie naar de rol van de arts-IGT binnen de Nederlandse gezondheidszorg.
Artsen-IGT doen tijdens hun opleiding en werk in het buitenland ervaring op die van toegevoegde waarde kan zijn voor de zorg in Nederland. Het gaat daarbij niet alleen om kennis die wordt opgedaan, maar ook om vaardigheden, attitudes, et cetera. Dit onderzoek beoogt een beter beeld te krijgen van wat de ervaring van artsen-IGT kan brengen voor de Nederlandse gezondheidszorg.
Het onderzoek richt zich op de toepassing van de ervaring van artsen-IGT tijdens de COVID-19 pandemie, maar beperkt zich niet tot de COVID-19 pandemie.
Voor meer informatie of om aan te melden voor het onderzoek kun je via het volgende e-mailadres contact opnemen: competenties.aigt@gmail.com
Call voor nominations
Ben jij een jonge onderzoeker (promovendus of 3 jaar of minder geleden gepromoveerd) bij een Nederlands onderzoeksinstituut en heb jij een waardevolle bijdrage geleverd aan onderzoek naar tropische ziekten?
Meld je dan nu aan voor de Robert Sauerwein Medal! De prijs bestaat uit een medaille en €500 en wordt uitgereikt door de Radboud Universiteit en Uniting Streams. De deadline is 1 oktober 2020.
Voor meer informatie of om je aan te melden, kijk op www.unitingstreams.org

AIGT en Corona in beeld
De Nederlandse gezondheidszorg staat onder druk van de COVID-19 (corona) pandemie. Nederlandse zorgverleners werken met man en macht aan de bestrijding van het virus. Artsen Internationale Gezondheidszorg en Tropengeneeskunde (AIGT) leveren hierbij met hun kennis en ervaring een belangrijke bijdrage aan de bestrijding van het virus, in de Nederlandse gezondheidszorg maar ook in de internationale gezondheidszorg. Volg de verhalen van AIGt’ers en AIGT’ers op de pagina AIGT en COVID-19 in beeld.
Dutch Global Health Film Festival

Dit jaar organiseert de NVTG opnieuw de Dutch Global Health Film Festival, hét filmfestival met inspirerende documentaires met aansluitend paneldiscussies om iedereen met een hart voor Global Health samen te laten komen en na te laten denken over wereldwijde en lokale gezondheid gerelateerde kwesties. Tickets zijn hier te bestellen.
Lancering e-book!
Breaking News! Ons prachtige boek ‘Into the World’ vindt nieuw leven!
MLX, pioneers in medische educatie, heeft een geweldige digitale versie van ons boek “Into the World” ontwikkeld: het boek met boeiende verhalen en interviews van gepassioneerde artsen internationale gezondheidszorg en tropengeneeskunde (AIGT) die dagelijks een onmisbare bijdrage leveren aan de wereldwijde én Nederlandse gezondheidszorg. Dit boek is ontwikkeld om meer inzicht te geven in de rol welke de AIGT wereldwijd vervuld en de veelzijdigheid van hun werk. Met de publicatie van het boek streeft de werkgroep Into the World ernaar meer bewustwording en steun jegens de AIGT te creëren in binnen- en buitenland en daarmee een duurzaam bestaan te genereren. Het boek geeft een kort overzicht van de opleiding, enkele opiniestukken en er worden twaalf artsen geïnterviewd welke allen op hun unieke manier een basis hebben in de internationale gezondheidszorg.
Wil je de artsen internationale gezondheidszorg en tropengeneeskunde steunen, denk je er zelf over de opleiding te gaan volgen, of wil je nu eens echt weten wat een ‘tropenarts’ is? Of zoek je nog een mooi kerstcadeau voor een ander? Ga dan snel naar de Apple books store voor het interactieve i-Book (iPad, iPhone) of naar Amazon voor het e-book (Kindle). Heb je toch liever de prachtige papieren versie;
klik dan hier; wees er snel bij want op is op!
IN MEMORIAM
Met ongeloof en verdriet hebben wij vernomen dat onze vriend en dierbare collega AIGT / tropenarts is overleden.
Wouter Nolet
Zo’n lieve enthousiaste man plotseling weggenomen uit dit leven. Altijd strijden en zorgen voor anderen, omdat hij erin geloofde, net als wij.
Namens Into the World wensen we zijn familie en vrienden heel veel sterkte toe met dit grote verlies.
[Condoleanceregister]
Een wereld van verschil
Aanvullende financiering voor de opleiding tot arts internationale gezondheidszorg!
In de Tweede Kamer is deze week de motie van Carla Dik-Faber (CU) voor aanvullende financiering van de opleiding tot Arts Internationale Gezondheidszorg en Tropengeneeskunde (arts IGT) aangenomen.
Deze volledig erkende medische vervolgopleiding met een lange en invloedrijke geschiedenis had tot nu toe nauwelijks financiering. Al jaren wordt er door vele betrokkenen en actieve stakeholders gelobbyd om de opleiding te behouden. In de huidige tijd van globalisering is ook een internationale blik op de gezondheidszorg van essentieel belang. Mede dankzij hulp van velen is dit nu dus gelukt en daar zijn we zeer trots op.
Nog even een kleine terugblik op hoe dat is gegaan: Eind 2016 werd vastgesteld dat de opleiding op korte termijn dreigde te verdwijnen zonder aanvullende overheidsfinanciering. Een groep artsen nam het initiatief voor de campagne ‘Into The World’, inclusief het maken van een gelijknamig boek over de opleiding en het werk van deze veelzijdige artsen. ‘Into the World’ startte met een social mediacampagne op facebook, instagram en twitter en publicatie van ruim veertig interviews met (voormalig) ‘tropenartsen’ die hun ervaringen in de global health nu toepassen in andere werkgebieden (bijv. als medisch specialist of beleidsmaker) en interviews met artsen IGT die werkzaam zijn in de internationale gezondheidszorg. Een voorlopig hoogtepunt van de campagne was het ‘Into the World’ event in december 2017 waar in het Koninklijk Instituut voor de Tropen in Amsterdam honderden gasten en stakeholders de presentatie van het boek ‘Into the World’ meemaakten.
Het aantal steunbetuigingen groeide en steeds meer organisaties, ziekenhuizen en bekende actoren uit de global health spraken zich uit voor het belang van financiering. De campagne nam een vlucht in januari 2018 met de publicatie van enkele kritische artikelen in landelijke dagbladen en aandacht voor de opleiding in ‘De Wereld Draait Door’ en ‘Jinek’. Beleid vanuit de overheid bleef uit terwijl de kwaliteit en de positie van de opleiding door steun van vele stakeholders sterk bleef. Maar het was onzeker of dit voor de toekomst genoeg zou zijn. Tot 5 november 2019 toen de motie van Carla-Dik Faber met het verzoek om aanvullende overheidsfinanciering werd aangenomen.
Wij profiteren in Nederland van een van de beste gezondheidszorgsystemen ter wereld. Het verschil met het grootste deel van de wereldbevolking, dat in laag- en middeninkomenslanden leeft, is vaak schrijnend. Die enorme verschillen tussen armere en rijkere landen vormen een probleem voor ons allemaal. Sterke bevolkingsgroei in combinatie met slechte gezondheidszorg en armoede versterken elkaar en zijn een bedreiging voor de gehele wereldbevolking.
De Nederlandse artsen IGT vormen een brug tussen de Nederlandse gezondheidszorg en internationale gezondheidsgerelateerde vraagstukken. Het zijn artsen die aan het begin van hun carrière enkele jaren in een laag-/middeninkomenland werken samen met lokale professionals in patiënten zorg en/of onderwijs en opleiding en (soms letterlijk) met hun poten in de modder hebben gestaan. Vaak vervolgen artsen IGT hun carrière in Nederland waar ze in verschillende (deel)gebieden terecht komen. Ze worden medisch specialisten, huisartsen, beleidsmakers, onderzoekers of epidemiologen, die met hun pragmatische, flexibele blik en uitgebreide praktijkervaring verder kijken dan de spreekkamer.
Van geen financiering in 2017 tot de aanname van de Motie tot aanvullende financiering in de Tweede Kamer. Ook dat is een wereld van verschil voor de opleiding van de Nederlandse artsen IGT. Nederland laat hiermee eindelijk zien dat het op het gebied van internationale gezondheidszorg mee wil blijven doen en een voortrekkersrol wil spelen.
En wat zijn we daar blij mee!
Nogmaals dank aan iedereen die deze campagne op welke manier dan ook heeft gesteund. Zonder jullie was het nooit gelukt.
Namens de werkgroep ‘Into The World’

Motie voor financiering
Spannende tijden! Op 31 oktober heeft kamerlid Carla Dik-Faber (ChristenUnie) een motie ingediend waarin zij pleit voor de financiering van de opleiding Arts Internationale Gezondheidszorg en Tropengeneeskunde. Geweldig om te zien dat er politici zijn met hart voor de zaak en het behoud voor de opleiding.
Nederland voor Global Health!
Voor meer informatie over de inhoud van de motie, klik hier.
iSTEPup: Stimuleren van onderwijs en zelfredzaamheid in lage inkomenslanden
Pas afgestudeerde AIGT Jan Henk Dubbink heeft op 21 februari 2018 samen met Nikki van der Velde (arts-onderzoeker) en Nick Blok (huisarts in opleiding) stichting iSTEPup opgericht. De stichting voorziet in de financiering van medische opleidingen van studenten in laag- en middeninkomenslanden. De stichting kijkt terug op een succesvol eerste jaar welke staat beschreven in het recent gepubliceerde jaarverslag. iSTEPup hoopt dit jaar meer gemotiveerde studenten die onvoldoende financiële middelen hebben een studiebeurs aan te bieden.
Helpen jullie ook mee?
iSTEPup staat voor Interational Sustainable Tertiary Education Programme en zij heeft als missie om de gezondheidszorg in laag- en middeninkomenslanden vanuit de basis en op een duurzame manier te ondersteunen. Dit doet zij door jonge en talentvolle studenten die geen of onvoldoende financiële middelen hebben om een studie te volgen een studiebeurs aan te bieden voor de opleiding tot verpleegkundige, verloskundige, arts of apotheker. iSTEPup studenten hebben elk hun eigen buddy die als contactpersoon fungeert voor de student, helpt met financieren van de studenten door middel van crowdfunding en de inhoud van de persoonlijke pagina bijhoudt op onze website i-step-up.com.
De buddy is vaak de persoon die de nieuwe student aanmeldt via bijvoorbeeld onze website. Dit zijn vaak AIGT’s of co-assistenten die bijvoorbeeld een tropencoschap doen of andere vrijwilligers in deze laag- en middeninkomenslanden. Helaas kan niet elke student worden geholpen aangezien we strikte aanmeldcriteria hanteren waar de student aan moet voldoen. We proberen naar zowel de donateurs als de studenten zo transparant mogelijk te blijven. Op dit moment is er echter nog ruimte voor meer studenten dus we hopen deze zomer nog op een aantal aanmeldingen!
Wat was de aanleiding voor de oprichting van iSTEPup?
“Paul Kalungi” geeft Jan Henk aan. Paul (Uganda) probeerde in de bouw in Tanzania geld te verdienen voor het bekostigen van zijn verpleegkunde studie. Als gevolg van een noodlottig ongeval raakte hij in coma en moest zijn been worden geamputeerd waardoor hij niet langer kon werken in de bouw om te sparen voor zijn studie. Jan Henk ontmoette Paul tijdens een tropencoschap in Haydom in Tanzania en was net als anderen geïnspireerd door zijn verhaal en wonderlijke snelle herstel. Samen met vele anderen besloot Jan Henk Paul te helpen en er waren al gauw meer dan 30 donateurs uit zes verschillende landen. Paul bleek een onvermoeibare inzet te hebben en studeert nu verpleegkunde in Uganda en haalt goede resultaten.
Recent is een andere gemotiveerde studente aangemeld door AIGT Eva Wouda. Caroline Anyait (Uganda), een gemotiveerde en intelligente health officer, heeft met hulp van iSTEPup de stap naar studie geneeskunde kunnen maken.
Kennen jullie ook een student die in aanmerking zou kunnen komen voor een studiebeurs vanuit iSTEPup voor een medische opleiding? Laat het weten via info@i-step-up.com of bezoek de website www.i-step-up.com.
De businesscase van de tropenarts
Afgelopen maandag 23 april waren Maria Bakker (AIGT i.o.) en David Koetsier (huisarts, AIGT) te gast bij Harmke Pijpers in het radioprogramma BNR Beter op BNR Nieuwsradio. Er werd gesproken over de financiering en met name de noodzaak tot financiering van de opleiding tot AIGT. Tevens werd nogmaals duidelijk wat de rol en toegevoegde waarde is van de tropenarts, in zowel binnen- als buitenland. Luister zelf naar deze aflevering en hoor wat de tropengeneeskunde de Nederlandse gezondheidszorg kan opleveren via onderstaand fragment:
Geen steun voor de opleiding tot tropenarts
De opleiding tot arts Internationale Gezondheidszorg en Tropengeneeskunde wordt niet gesteund door minister Bruno Bruins. Dit blijkt uit het antwoord op kamervragen eerder gesteld door Carla Dik Faber over de financiering voor deze opleiding.
De antwoorden van minister Bruno Bruins over het bericht “De tropenarts dreigt te verdwijnen,” leest u hier.
Matthijs Botman & Neelie Kroes over de AIGT bij DWDD
Noodklok voor tropenarts
Redactie Trouw: opleiding moet gefinancierd worden
Op 12 januari verscheen redactioneel commentaar in Trouw, waarin leden van de hoofdredactie en senior redacteuren financiering van de opleiding steunen. Ook niet-medici begrijpen het belang van de arts internationale gezondheidszorg en roepen op tot actie van het ministerie VWS:
https://www.trouw.nl/opinie/de-tropenarts-moet-blijven~a1033fd9/
Steunbetuigingen uit meerdere hoeken
Meerdere organisaties en ziekenhuizen hebben zich geschaard achter de tropenarts. Zij roepen op om de opleiding veilig te stellen door definitieve overheidsfinanciering. Ziekenhuizen geven duidelijke aan dat ze achter de tropenarts staan. Belangrijke internationale organisaties zoals Dokters van de Wereld en het KIT Royal Tropical Institute benadrukken het belang van de tropenarts binnen de internationale gezondheidszorg. Als Nederland wil blijven meedoen op het internationale toneel moet het blijven investeren in dit soort artsen.
Lees hier de oproep van Ziekenhuis Groep Twente: “ZGT pleit voor behoud tropenarts: wel erkend maar niet beloond”
Lees hier de steunbetuiging van Dokters van de Wereld: “De tropenarts hard nodig, ook in Nederland”
Lees hier de mening van KIT Royal Tropical Institute: “Arts Internationale Gezondheidszorg Draagt bij aan Duurzame Ontwikkelingsdoelen”
Lees hier het bericht van Stichting Artsen Naar Ontwikkelingslandsen (SANO): steun de tropenarts
Ziekenhuis Rijnstate wil AIGT behouden
Het ziekenhuis Rijnstate in Arnhem begeleidt al 30 jaar tropenartsen en artsen internationale gezondheidszorg.
Wim van Harten, voorzitter Raad van Bestuur én voormalig tropenarts: “De mogelijkheid tot opleiden van artsen die expertise ontwikkelen op het gebied van internationale gezondheidszorg en tropengeneeskunde is belangrijk vanuit maatschappelijk oogpunt. Een aantal Nederlandse ziekenhuizen, zoals Rijnstate, heeft daarmee ook expertise in huis die voor de patiëntenzorg van belang is, gezien de gevarieerde afkomst en het reisgedrag van diverse patiëntengroepen.“
Lees het hele bericht van Rijnstate HIER.
KNMG: “Heroverweeg financiering van de opleiding AIGT”
Naar aanleiding van de signalen over dreigende verdwijning van de opleiding IGT roept de KNMG de minister van VWS op om financiering voor de opleiding te heroverwegen. Lees het bericht van de KNMG op hun website of hieronder:
‘De tropenarts dreigt te verdwijnen’ in Trouw van 9 januari 2018
Op 9 januari 2018 verscheen het artikel ‘de Tropenarts dreigt te verdwijnen’ in Trouw. Over de dreigende teloorgang van de opleiding en de noodzaak tot overheidsfinanciering. Leest het artikel op de website van de Trouw HIER. Of kijk hieronder.
Richard Smith, oud hoofdredacteur British Medical Journal, over het nut van de opleiding
Richard Smith, former editor of the BMJ about the Dutch Global Health Doctor program:
”A Ministry of Health in any high income country can achieve a quadruple win by investing in a global health doctor programme like this Dutch example.
One: Millennials want meaning and purpose in their work and put that ahead of salary and status. Working in a low income country provides young doctors with both—more arguably than working as a cog in a huge and poorly understood hospital machine
Two: There are undoubtedly benefits to people, patients, and health systems in low income countries.
Three: The Dutch health system benefits from the skills, knowledge, attitudes, and competencies gained by global health doctors working in low income countries.
Four: Global health doctors develop a resilience that will allow them to work to 70 without burning out.”
Read the full story here.
Into the World Event een groot succes!
Geslaagd Into the World Event
Afgelopen zaterdag 9 december vond het Into the World Event in het KIT plaats en werd het gelijknamige boek gepresenteerd. Dit event, samen met de Tropen Carrière Dag, was een groot succes. Wij willen nogmaals alle aanwezigen en iedereen die ons de afgelopen maanden gesteund heeft, van harte bedanken.
De aanwezigheid van velen van jullie op het Into the World event was een grote steun voor de opleiding tot arts internationale gezondheidszorg en tropengeneeskunde. Het was een inspirerende middag en het boek is een blijvende herinnering hieraan. De aanwezigen hebben zaterdag in het KIT hun boek al mogen ontvangen en voor de anderen zijn de boeken afgelopen week verzonden. We hebben al veel boeken mogen verkopen en hopen dat hierdoor het werk van deze moderne tropenartsen veel aan bekendheid zal winnen.
Eindstreep nog niet gehaald
De campagne verloopt tot nu toe voorspoedig, maar de eindstreep is nog niet gehaald. We hadden de hoop om een bewindsman of -vrouw van het ministerie van VWS bij het event te krijgen om het eerste exemplaar van het boek in ontvangst te nemen, dit is echter niet gelukt ondanks het vele lobby-werk de afgelopen maanden. Daarom zal het boek nu aan het ministerie van VWS worden aangeboden in de hoop politici te overtuigen van de noodzaak van de 6 miljoen per jaar om de toekomst van de opleiding tot AIGT te waarborgen.
Verspreid de boodschap
Jullie hulp kan het verschil maken. Het verhaal van huisarts David Koetsier tijdens het event (en ook zijn interview in het boek) is een goed voorbeeld van hoe belangrijke initiatieven kunnen slagen door vindingrijk te zijn en dan door te zetten, ook als je de autoriteiten niet meteen meekrijgt in je overtuiging. Nieuwe initiatieven en tips om het boek verder te verspreiden en het belang van de opleiding te laten zien zijn dan ook zeer welkom.
Campagne filmpje
We sturen jullie bij deze ook het campagne filmpje wat jullie eventueel kunnen delen om te helpen de boodschap te verspreiden: Via deze link kom je op het Facebook bericht met het filmpje en het filmpje is ook hier te vinden op Youtube.
Albertine Baauw op Radio 1
Afgelopen vrijdag 8 december was kinderarts en AIGT Albertine Baauw al prime time om 09.15 op NOS Radio 1 en we hopen de komende tijd nog meer aandacht te krijgen voor de campagne. Luister hier naar Albertine Baauw op Radio 1:
Nogmaals heel veel dank voor jullie steun en veel leesplezier!
Albertine Baauw over Into the world op het Radio 1 journaal
Afgelopen vrijdag 8 december was kinderarts en AIGT Albertine Baauw, een van de geïnterviewde uit het boek Into the world op het NOS Radio 1 journaal te horen. Zij vertelt over de opleiding, de dreigende teloorgang door gebrek aan financiering en over haar werkervaringen. Haar interview kan je hier beluisteren:
Het interview is ook terug luisteren via de website van Radio 1 zelf (deze link), scrollen naar geluidsfragment 09.00-09.30 en doorspoelen naar minuut 21.05 want vanaf dat moment is Albertine Baauw te horen.
Into the World Event = uitverkocht!
Het maximum van 450 plaatsbewijzen is bereikt!
U kunt nogsteeds doneren of een boek bestellen. Bij een donatie zult u helaas geen kaartje ontvangen voor het Into the World Event.
Omslag boek bekend!
Eindelijk is hij er!
Met trots presenteren wij de omslag van het boek ‘Into the World’, dat op 9 december gepresenteerd zal worden tijdens het Into the World Event. Wij hebben al zo’n 400 boeken verkocht, maar het is nog steeds mogelijk om te pre-orderen. Bestel hem snel hier!
Prof. Rose McGready talks about the MD Global Health program
The ‘Into the World’ campaign focuses on the MD Global Health. Many of the published stories are inside perspectives. This week we want to highlight a different view. We recently asked professor Rose McGready, who has worked together on professional level with MD’s Global Health for the last 10 years about her experience on the residency program, the impact of these doctors on global health and their role in the future of healthcare.
Professor Rose McGready is Professor of Tropical Maternal and Child Health at the University of Oxford since 2014. She has been working at the Shoklo Malaria Research Unit (SMRU) on the Thailand-Myanmar border since 1994. Her work and research concentrate on uncomplicated malaria in pregnancy. Most studies at SMRU are longitudinal cohort studies with follow up until years after pregnancy. They have increased our understanding of malaria and antimalarials; common tropical infections in South-East Asia; pregnancy related health problems such as anemia, nutrition in pregnancy and quality and practice of care by skilled birth attendants.
Continue reading and find out how Professor Rose McGready assesses the MD Global Health program:
“Health care in developed countries is amazing. The diagnostics and facilities available can be super sophisticated and these tests are surprisingly available to the public who need them. In limited resource settings there are problems with the basics, not just in term of resources in the laboratories and pharmacies, but also in terms of trained human resources such as midwives, nurses and doctors.
Our organization has had the good fortune to meet and work with MDs from the dutch Global Health and Tropical Medicine (GHTM) training. They have profoundly influenced and inspired our work. They have a solid training on the basics and know how to implement these. Furthermore they have a wish to pass on their skills (in our setting to those who missed out on training opportunities due to conflict) and a vision to make a difference in the corner of the world where they work.
I do not know of a country as generous as the Dutch in this area – the GHTM MDs are excellent ambassadors for the Netherlands. Over the past 10 years we have employed more than 10 GHTM from this Dutch course. All of these doctors have paid attention to improving the staff they leave behind when their visa expires. GHTM doctors have played a significant part in the improvement in maternal and child health care.
The benefit is not just one way. Several of these doctors have gone on to use their experience here in the context of further education such as masters or PhDs, which provides a significant return on investment. These doctors are more appreciative of their own public health system, because they have learnt how desperate and fragile health systems are in other parts of the world.
Training doctors in GHTM is a very positive investment for the Dutch people of 21st century.
Yours sincerely,
Rose McGready,
Professor of Tropical Maternal and Child Health, University of Oxford
Shoklo Malaria Research Unit, Mae Sot, Thailand”
Geen losse kaartverkoop meer mogelijk
Het Into the World Event heeft een beperkt aantal toegangsplaatsen en er zijn nog maar enkele plekken beschikbaar. De enige mogelijkheid om nog aanwezig te zijn bij het Event is als u donateur wordt. Er zullen geen losse kaarten meer verkocht worden.
Nieuws over de boekverkoop
Momenteel is het boek Into the World nog in de voorverkoop verkrijg voor €25,- per stuk, excl. verzendkosten. Vanaf 15 november zal de prijs voor het boek worden opgehoogd naar €28,50 per stuk, excl. verzendkosten. Tevens zal het boek te koop zijn op het Into the World event en na dit even zal het verkrijgbaar zijn via bol.com en het Boekschap.
Plastische chirurgie VUmc gaat onderzoek doen in Tanzania
De afdeling plastische chirurgie gaat brandwondenonderzoek doen in Haydom, in het noorden van Tanzania. Daar willen we natuurlijk meer van weten! We stelden onderzoeker Thom Hendriks, arts Internationale Gezondheidszorg en onderzoeker bij afdeling plastische chirurgie, een paar vragen:
Onderzoek in Tanzania. Dat is geen alledaagse kost voor VUmc chirurgen?
“Klopt helemaal. Sinds 3 jaar gaan VUmc plastisch chirurgen op medische missie naar Tanzania, met ondersteuning van de organisatie Dokters van de Wereld. Tijdens de 2-weekse missie geven zij training aan Tanzaniaanse chirurgen, op gebied van basale chirurgische behandeling van brandwonden en moeilijke weefsel defecten. Samen behandelen ze patiënten die in de maanden daarvoor zijn verzameld. Daarbij trainen de Nederlandse specialisten de lokale chirurgen en verpleegkundigentijdens operaties, skills-seminars en colleges. En vanaf dit jaar komt daar dus onderzoek bij, in samenwerking met KIT Royal Tropical Institute .’
Waarom doen jullie onderzoek naar brandwonden?
“Het is belangrijk onderzoek. In Tanzania lopen veel mensen ernstige brandwonden op, waaronder veel kinderen. Er wordt veel op open vuur gekookt en in de rurale gebieden is preventie lastig. De gevolgen van brandwonden zijn vaak desastreus doordat tijdige en veilige medische zorg uitblijft. In ernstige gevallen leidt dit bij patiënten tot beperkingen in bewegingsvrijheid van gewrichten door de vorming van ernstige littekens. Dit soort problematiek zien we veel in Haydom.”
Hoe gaan jullie dit dan onderzoeken?
“Medische missies vinden veel plaats, maar er is nog maar weinig onderzoek gedaan naar de effectiviteit. Ik zal in de maanden na de medische missie, metingen doen bij patiënten. Hebben ze baat bij de operatie, kunnen ze hun ledematen weer goed bewegen? Zijn er complicaties? Wat vinden de lokale dokters van de training? En wat doen ze met de kennis die skills die ze geleerd hebben tijdens de missie? Ook zullen we onderzoeken wat de meest geschikte chirurgische behandelingen zijn in een ziekenhuis met beperkte middelen en steriliteit.”
En jij werkt daarnaast als arts Internationale Gezondheidszorg?
”Ja, ik zal ook werken op de chirurgische afdelingen. Ik ben opgeleid om in een andere cultuur en met beperkte middelen, zelfstandig en veilig te werken als arts. In de afgelopen tweeënhalf jaar heb ik deze opleiding gedaan. Haydom biedt een fantastische kans om dit werk te combineren met zinvol onderzoek.”
“Naast het werk en het onderzoek help ik ook mee met de campagne; ‘Into the World’. ’We willen laten zien wat de impact is van het werk van artsen Internationale Gezondheidszorg; in het buitenland, maar ook na terugkeer in de Nederlandse gezondheidszorg. De campagne kun je volgen via social media en onze website. Via crowdfunding brengen we ook een boek uit, met 12 interviews van artsen. Het boek wordt op 9 december gepresenteerd tijdens het “Into the World event.”
Wat wil jij zelf in de toekomst gaan doen?
“Na een periode werken en onderzoek doen in Afrika hoop ik de kans te krijgen me verder te specialiseren in de plastische reconstructieve chirurgie. Om daarmee in Nederland maar ook in landen waar een tekort is aan goede artsen patiënten te kunnen behandelen en te helpen de gezondheidszorg beter te maken”
Wil je meer weten over het VUmc, kijk op: https://www.facebook.com/VUmcAmsterdam/ )
Wil je meer weten over Dokters van de Wereld: https://www.facebook.com/doktersvandewereldnl/)
Wil je meer weten over KIT Royal Tropical Institute. Check: https://www.facebook.com/Tropeninstituut/ )
Dit jaar zagen de plastisch chirurgen een patiëntje terug, die zij vorig jaar hadden geopereerd. Haar hand was als gevolg van een brandwond helemaal vergroeid met haar onderarm. Door middel van huidtransplantaties hebben zij haar hand recht kunnen zetten. Nu, een jaar later, kon zij door de operatie en vooral ook door de goede nabehandeling met fysiotherapie haar hand weer gebruiken.
Agenda
Het campagneteam van Into the World zal met een stand op de volgende gelegenheden aanwezig zijn om onze campagne te promoten en ons bereik te vergroten. Kom bij ons langs op de volgende gelegenheden:
ECTMIH, 16-20 oktober 2017
10th European Congress on Tropical Medicine and International Health, te Antwerpen
Dutch Global Health Film Festival, 28 oktober 2017
Het eerste Nederlandse Global Health Film Festival en wij zijn er bij in Utrecht!
George en Gon Joosten – Vijftig jaar inzet voor Afrika
Deze week een inspirerend verhaal van Adriaan Groen, tropenarts en schrijver. Adriaan Groen die zelf ook werkzaam is geweest als tropenarts in Tanzania, schrijft nu over George (tropenarts) en Gon (verpleegkundige) Joosten die zich 50 jaar lang hebben ingezet in Afrika. Het verhaal is te lezen op de website van de NVTG (www.nvtg.org), maar ook hieronder:
VIJFTIG JAAR INZET VOOR AFRIKA
Afgelopen maand veranderde de compound van Ndala Hospital (Tabora, Tanzania) voor enkele dagen in een feestterrein. Het betrof echter een feest dat bij alle 800 genodigden gemengde gevoelens opriep, want het ging om een afscheid. Na vijftig jaar inzet sloten George en Gon Joosten – hij tropenarts, zij verpleegkundige – hun bemoeienis met het Afrikaanse continent af.
George (1940) en Gon (1943) vertrokken in 1967 voor toenmalig uitzendorganisatie Memisa naar het Mukumu Hospital in Kenia. Die eerste contractperiode van vier jaar zou het begin vormen van een langdurige verbondenheid met Oost Afrika. Vrijwel onmiddellijk aansluitend vervulde George de functie van District Medical Officer van het Busia District in Kenia. Gon was beroepshalve actief in de Moeder- en Kindzorg en hield zich daarnaast bezig met allerhande maatschappelijke activiteiten.
Van 1974-1978 specialiseerde George zich in het Sophia Kinderziekenhuis te Rotterdam tot kinderarts, waarna het gezin weer vertrok naar het Bugando Medical Centre in Mwanza, Tanzania.
Gedurende de middelbare schoolperiode van de vijf kinderen die door de jaren heen werden geboren, vestigde de familie Joosten zich op Walcheren. George werd directeur van een kinderrevalidatiecentrum en later directeur van de Stichting Revalidatiegeneeskunde Zeeland. Gon ging aan de slag als pastoraal werker.
Ondanks het verblijf in Nederland bleef Afrika een grote rol spelen in het leven van de Joostens. Zo was George jarenlang bestuurslid van de NVTG en van de Stichting Artsen naar Ontwikkelingslanden (SANO), en zat hij in de redactie van Medicus Tropicus en van Memisa Medisch, een door Cordaid Memisa uitgegeven tweemaandelijks tijdschrift voor personeel in het veld.
In 1994, nadat alle kinderen het huis uit waren, werd het echtpaar door Cordaid/Memisa gevraagd naar het Ndala Hospital in Tanzania te gaan, een missieziekenhuis in een van de droogste en armste gebieden van Tanzania. Ze zouden de plek nooit meer loslaten. George fungeerde er als Medical Officer in charge, maar ontplooide tevens allerlei andere initiatieven, zoals de installatie van een solar system en een wateropslag voor het ziekenhuis, het opzetten van een voorlichtingsprogramma over HIV voor middelbare en lagere scholen, en de werving van fondsen voor de ontwikkeling van klinieken en scholen van het bisdom Tabora. Gon pakte de Moeder- en Kindzorg via mobiele klinieken weer op, startte vrouwengroepen in afgelegen dorpen – die ze vaak op de motor bezocht – bemoeide zich met de scholing van de lokale jeugd en nam o.a. de zorg voor aidswezen, bejaarden, gehandicapten en andere behoeftigen uit de directe omgeving van Ndala voor haar rekening. Al deze activiteiten werden ondergebracht in de Stichting Tabora, die tot op heden allerlei projecten van Ndala Hospital en van het aartsbisdom Tabora mede financiert.
De stichting, met nog een aantal andere projecten in het kielzog, vormde na terugkeer van de Joostens uit Tanzania de band die Walcheren met Tabora verbond. Middels een klein plaatselijk comité in Ndala, en met hulp van de administratie van Ndala Hospital en het bisdom Tabora, werden alle belangrijke activiteiten vanuit Oostkapelle aangestuurd. Eens per jaar bezochten Gon en George op eigen kosten gedurende twee tot drie maanden Ndala Hospital en het aartsbisdom om te zien wat er was gerealiseerd, welke voortuitgang was geboekt en welke problemen moesten worden opgelost.
Afgelopen juni, juli en augustus was hun laatste bezoek. Lokale activiteiten werden afgerond, overgedragen of worden op een andere wijze voortgezet. Het bestuur van stichting Tabora gaat na september over in handen van een jongere generatie oud-tropenartsen.
De dag na hun aankomst in Nederland sprak ik Gon en George over de telefoon. Ze waren nog een beetje brak van de reis.
‘Gaan jullie nu écht niet meer terug?’ vroeg ik nieuwsgierig.
Het bleef even stil voor er een reactie kwam. Die stilte klonk veelzeggender dan het antwoord.
Adriaan Groen
Foto’s van het afscheidsfeest
Social media verhalen
Succesvolle campagne Into the World
AIGTer Fleur Gooren op NPO Radio 1
Op 18 juli kwam Fleur Gooren aan in Siërra Leone voor het laatste deel van de opleiding tot arts Internationale Gezondheidszorg: de buitenlandstage. In Nederland voltooide ze de eerste twee onderdelen van het ‘klassieke profiel’ met stages bij de chirurgie en gynaecologie. Als onderwijsfunctionaris van TROIE, de assistentenvereniging van AIGT in opleiding, behartigde ze de belangen van haar collega’s en richtte zich met name op professionalisering van de opleiding.
Fleur gaat aan de slag in het Lion Heart Medical Centre te Yele, in het rurale midden van Sierra Leone. Zij zal hier als aios AIGT zes maanden stage lopen, zorg leveren en de laatste stap naar zelfstandig werken zetten. Fleur werkt in Yele samen met veel lokale collega’s en met Marcus Werz, Erdi Huizenga en Anne Bijnsdorp, AIGT, die namens de Lion Heart Foundation uitgezonden zijn.
Het ziekenhuis werd in 2010 opgericht door de Lion Heart Foundation en heeft 70-100 bedden, een operatiekamer, kraamafdeling, laboratorium en röntgenafdeling. Lion Heart Medical Centre biedt zorg voor de regio Gbonkolenken met ongeveer 50.000 inwoners.
Fleur werd recent geïnterviewd door NPO Radio 1 over de opleiding tot arts Internationale Gezondheidszorg en haar plannen voor de toekomst. Benieuwd? Check http://www.nporadio1.nl/…/420087-ik-vertrek-ik-word-tropena…
Haar eigen blogs en verhalen zijn te lezen via http://floraexplora.nl
We wensen Fleur als campagneteam heel veel succes en blijven haar de komende maanden volgen!
De campagne is gestart: bestel of doneer!
Vandaag start de campagne ‘Into the World’! Beperkte toegang tot gezondheidszorg, conflicten, migratie, en grensoverschrijdende infectieziekten. Dit vormt het dagelijkse werk van de arts Internationale Gezondheidszorg en Tropengeneeskunde (AIGT). De opleiding van deze artsen dreigt verloren te gaan door een gebrek aan structurele financiering. Steun jij ons ook? Koop het boek of doneer nu HIER!
Tropenarts op Terschelling – Kennis en ervaringen van daar gebruiken hier
Slachtoffers van tsunami’s opereren, noodhulp organiseren tijdens een burgeroorlog en kwakende kikkers op zaal. Menno Swier werkte als tropenarts in Papoea-Nieuw-Guinea en Indonesië. Nu is hij huisarts op Terschelling waar het ook nooit saai is. Lees HIER het volledige artikel.
Aid in reverse: how poor countries develop rich countries by Jasen Hickel
Lees DIT artikel door Jasen Hickel (the Guardian) over recent onderzoek naar geldstromen tussen ontwikkelings- en welvaartslanden. Miljarden stromen van de ontwikkelingslanden naar de welvarende landen, precies de verkeerde kant op! Hoe komt dat?
‘We kunnen moeder- en kindersterfte oplossen’ – podcast met Prof. Jelle Stekelenburg
Jaarlijks sterven er 300.000 vrouwen ten gevolge van de zwangerschap, en maar liefst 6 miljoen baby’s. Terwijl de oplossing voorhanden is.
Prof. Jelle Stekelenburg (1966), AIGT en gynaecoloog, werd recent in Groningen benoemd tot bijzonder hoogleraar ‘International aspects of reproductive health’. Van zijn oratie maakte hij een aanklacht. Hij noemde moeder- en kindsterfte een schandaal. Luister hieronder de podcast van de correspondent.
Groei van de wereldbevolking en klimaat verandering uitgelegd door Hans Rosling
Bekijk de video over de verschuivingen en groei van de wereldbevolking, kindersterfte & CO2 emissies door Hans Rosling, Professor Internationale Gezondheidszorg. The uitdaging is om iedereen uit extreme armoede te halen.
Eerste stap voorwaarts voor de financiering!
De Tweede Kamer heeft 8 december 2016 met ruime meerderheid vóór het amendement van SP-kamerleden Henk van Gerven en Renske Leijten gestemd! Er is geld vrijgemaakt vanuit de begroting van het Ministerie van VWS voor het Opleidingsinstituut Internationale Gezondheidszorg Tropengeneeskunde! Het is een structurele financiering en wij gaan er dan ook vanuit dat deze steun een aantal jaren zal betreffen: het geldt in ieder geval voor 2017.
Het is een uniek besluit, want voor het eerst in de geschiedenis komt er publieke financiering vanuit het Ministerie van VWS voor de AIGT. We zien dit dan ook als een belangrijke stap voorwaarts om de opleiding Arts Internationale Gezondheidszorg en Tropengeneeskunde in Nederland te bestendigen. De komende tijd zullen we samen met het bestuur van de NVTG en de stichting OIGT op zoek gaan naar manieren om de gehele opleiding tot AIGT duurzaam gefinancierd te krijgen, waarbij gekeken zal worden naar publieke en private middelen.
Zie HIER voor het volledige nieuwsbericht van de NVTG