De afdeling plastische chirurgie gaat brandwondenonderzoek doen in Haydom, in het noorden van Tanzania. Daar willen we natuurlijk meer van weten! We stelden onderzoeker Thom Hendriks, arts Internationale Gezondheidszorg en onderzoeker bij afdeling plastische chirurgie, een paar vragen:
Onderzoek in Tanzania. Dat is geen alledaagse kost voor VUmc chirurgen?
“Klopt helemaal. Sinds 3 jaar gaan VUmc plastisch chirurgen op medische missie naar Tanzania, met ondersteuning van de organisatie Dokters van de Wereld. Tijdens de 2-weekse missie geven zij training aan Tanzaniaanse chirurgen, op gebied van basale chirurgische behandeling van brandwonden en moeilijke weefsel defecten. Samen behandelen ze patiënten die in de maanden daarvoor zijn verzameld. Daarbij trainen de Nederlandse specialisten de lokale chirurgen en verpleegkundigentijdens operaties, skills-seminars en colleges. En vanaf dit jaar komt daar dus onderzoek bij, in samenwerking met KIT Royal Tropical Institute .’
Waarom doen jullie onderzoek naar brandwonden?
“Het is belangrijk onderzoek. In Tanzania lopen veel mensen ernstige brandwonden op, waaronder veel kinderen. Er wordt veel op open vuur gekookt en in de rurale gebieden is preventie lastig. De gevolgen van brandwonden zijn vaak desastreus doordat tijdige en veilige medische zorg uitblijft. In ernstige gevallen leidt dit bij patiënten tot beperkingen in bewegingsvrijheid van gewrichten door de vorming van ernstige littekens. Dit soort problematiek zien we veel in Haydom.”
Hoe gaan jullie dit dan onderzoeken?
“Medische missies vinden veel plaats, maar er is nog maar weinig onderzoek gedaan naar de effectiviteit. Ik zal in de maanden na de medische missie, metingen doen bij patiënten. Hebben ze baat bij de operatie, kunnen ze hun ledematen weer goed bewegen? Zijn er complicaties? Wat vinden de lokale dokters van de training? En wat doen ze met de kennis die skills die ze geleerd hebben tijdens de missie? Ook zullen we onderzoeken wat de meest geschikte chirurgische behandelingen zijn in een ziekenhuis met beperkte middelen en steriliteit.”
En jij werkt daarnaast als arts Internationale Gezondheidszorg?
”Ja, ik zal ook werken op de chirurgische afdelingen. Ik ben opgeleid om in een andere cultuur en met beperkte middelen, zelfstandig en veilig te werken als arts. In de afgelopen tweeënhalf jaar heb ik deze opleiding gedaan. Haydom biedt een fantastische kans om dit werk te combineren met zinvol onderzoek.”
“Naast het werk en het onderzoek help ik ook mee met de campagne; ‘Into the World’. ’We willen laten zien wat de impact is van het werk van artsen Internationale Gezondheidszorg; in het buitenland, maar ook na terugkeer in de Nederlandse gezondheidszorg. De campagne kun je volgen via social media en onze website. Via crowdfunding brengen we ook een boek uit, met 12 interviews van artsen. Het boek wordt op 9 december gepresenteerd tijdens het “Into the World event.”
Wat wil jij zelf in de toekomst gaan doen?
“Na een periode werken en onderzoek doen in Afrika hoop ik de kans te krijgen me verder te specialiseren in de plastische reconstructieve chirurgie. Om daarmee in Nederland maar ook in landen waar een tekort is aan goede artsen patiënten te kunnen behandelen en te helpen de gezondheidszorg beter te maken”
Wil je meer weten over het VUmc, kijk op: https://www.facebook.com/VUmcAmsterdam/ )
Wil je meer weten over Dokters van de Wereld: https://www.facebook.com/doktersvandewereldnl/)
Wil je meer weten over KIT Royal Tropical Institute. Check: https://www.facebook.com/Tropeninstituut/ )
Dit jaar zagen de plastisch chirurgen een patiëntje terug, die zij vorig jaar hadden geopereerd. Haar hand was als gevolg van een brandwond helemaal vergroeid met haar onderarm. Door middel van huidtransplantaties hebben zij haar hand recht kunnen zetten. Nu, een jaar later, kon zij door de operatie en vooral ook door de goede nabehandeling met fysiotherapie haar hand weer gebruiken.